Manisa
04 May, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10272.67
  • BTC
    62767.951$

Mesir Macunu  Festivali nereden geliyor?

21 April 2024, Sunday 10:00

Mesir Macunu Festivali bilindiği üzere Manisa'nın en köklü geleneksel festivalidir. 400 yılı aşkın süredir süregelen bir kutlama olan Mesir Macunu Festivali Manisa ve civar illerden bir çok kişinin katılımı ile gerçekleşiyor. Festival pandemi nedeniyle geçen yıllarda kutlanamamıştı. Bu yıl 484.'sü kutlanacak olan festival 20-28 Nisan tarihleri arasında bir çok kutlama etkinlikleri ile başlayacak. 
Mesir Macunu Festivali'nin tarihine bakacak olursak bu geleneğin başlama sebebi bir hikayeye dayanır. Kanunî Sultan Süleyman’ın annesi oğlunu görmek için Manisa'ya gelir. Hafsa Sultan, geldikten bir süre sonra nedeni anlaşılamayan bir hastalığa yakalanır. Bu hastalığa çare için Sultan Cami Medresesi’nin başhekimi Merkez Efendi'ye başvurulur. Merkez Efendi,  41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar. Mesir macunu ismiyle günümüze kadar ulaşan bu şifalı karışım, Hafsa Sultan’ı kısa sürede sağlığına kavuşturur. Şifa bulan Hafsa Sultan bu macunun her yıl yapılıp Sultan Camiinden halka dağıtılması emrini verir.
Festival etkinlikleri her yıl mesir macununun dua okunarak karılması ve pişirilmesiyle başlar. Pişirilen macun halka dağıtılır. Bir kaç gün sonra ise küçük kağıtlara sarılıp camiden halka atılır. Yoğun bir kalabalık olan festivalde macunu kapmaya çalışan vatandaşlar renkli görüntülere sahne oluyor. Kimisi şemsiyeyi ters çevirir kimisi de ellerinde kovalarla atılan macunu yakalamaya çalışır.  
Bu yıl festival çok renkli görsel şovlarla başladı.19 Nisan'da Fatma Turgut konseri ile festivale start verildi. Bir hafta boyunca festival dahilinde bir çok ünlü ismin yer aldığı konserler devam edecek. 
Bundan sonra da yapılacak her festivalin en iyi şekilde gerçekleşmesi büyük temennim. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.