Manisa
17 May, 2024, Friday
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2475.7
  • BIST
    10539.31
  • BTC
    66392.97$

Mesir Macun’unun faydaları nelerdir?

02 May 2024, Thursday 17:37

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Mesir Macunu Festivali’ni size daha önce de anlatmıştım. Mesir Macunu Festival olarak kültürel bir etkinlik olmasının yanı sıra aslında binlerce insana şifa dağıtılmasıdır. Festivalde dağıtılan macun aslında bir şifa deposudur. Daha önce içerisinde 41 baharat bulundurduğunu söylemiştim fakat içinde neler bulunur, faydaları nelerdir konusuna değinmediğimi fark ettim ve sizin için bunları araştırdım.

Mesir Macununun içinde bulunan bazı baharatlar; Anason, Hindistan Cevizi, Beşbase, Çivit, Çöpçini, Çörek Otu, Darfülfül, Hardal Tohumu, Havlican, Hiyarşenbe, Kakule, Karabiber, Karanfil, Kebabe, Kimyon, Yenibahar, Zencefil, Galanya, Krem tartar, Kişniş, Havlıcan, Sakız, Safran, Tarçın, Udülkahr, Misrafi, İksir, Meyan Kökü, Kalemi barit, Tiryak, Sarı helile, Kara helile, Raziyane, Zerdecub.  Bu baharatların yanı sıra günümüzde doğada bulunmayan birçok baharat yer almakta. Mesir Macunu elimizde bulunan baharatlar kullanılarak karılır.

Gelelim Mesir Macununun faydalarına. Herkes tarafından bilinen faydaların başında bağışıklık sistemine iyi gelmesi yanı sıra iştah açıcı, gaz giderici, kuvvet verici, idrar yaptırıcı, yorgunluk giderici, hormonları hareket ettirici etkileri vardır. Bunların yanı sıra zehirli hayvan sokmalarına karşın bir etkisi de mevcuttur. Bu etkiler bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır.

Bilimsel olarak kanıtlanmamış fakat halk arasında inanılan bazı hurafeler de vardır. Mesela kim ki Mesir Macununu yerse o yıl hiç bir zehirli hayvan o yiyen kişiyi sokmaz hatta yanına bile yaklaşmaz. Çocuklara yedirildiği takdirde hastalıkları şifa bulur ve kolay kolay hastalanmazlar. Macunu gelinlik çağı gelmiş kızlara yedirirlerse o yıl içinde o kız evlenir ve mutlu bir evliliği olur. Eğer ki macunu yiyen kişi kadın erkek fark etmeksizin çocuğu olmuyorsa o yıl içinde çocuğu olur. Nevruzda yenen macun ağır hastalara bile şifa olur.

Kısacası Mesir Macunu yemenin faydaları saymakla bitmez. Burada sayamayacağım kadar çok baharatlar kullanılır ve birçok faydası mevcuttur. Mesir Macunu sadece Manisalılar için önemli değildir. Bence herkes bu macunun faydalarından yararlanmalıdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.