Manisa
01 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.43
  • EURO
    34.61
  • ALTIN
    2383.2
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    57190.12$

En büyük yatırım çocuklara yapılmalı

18 April 2024, Thursday 09:18

 

Yerel seçimleri geride bıraktık. Artık seçimleri kazanan başkanların verdikleri sözleri tutma zamanı...

Birçoğumuz siyasetçilerin verdikleri sözlerin önemli bir bölümünü tutmadığını biliriz ve hatta bu durumu kanıksarız. Oysa bu sözlerin tutulmamasında yöneticiler kadar bizlerin de suçu vardır!

Çünkü birçoğumuzda yeterli oranda vatandaşlık duyarlılığı yoktur ve sözlerin tutulup tutulmadığının takipçisi olmayız. Dolayısıyla bir sonraki seçimde sandığa gittiğimizde, kullandığımız oyu bir cezalandırma veya ödüllendirme aracı olarak kullanamayız!

Daha önceki yazılarımda Manisa’nın belediyecilik hizmetleri konusunda bugüne kadar ciddi ihmaller yaşadığını, bunun bir sonucu olarak da muadili olan şehirlerle kıyaslandığında ne yazık ki geride kaldığını ifade etmiştim.

Büyükşehir ve ilçe belediyelerini kazanan yeni isimlerin aradaki mesafeyi kapatabilmeleri için olağanüstü bir çaba ve en doğru projelerle hareket etmeleri gerekiyor. Bir yandan alt ve üst yapıda önemli işler yapılırken, diğer yandan da sosyal belediyecilik denen ve halka doğrudan temas eden projelerin hayata geçmesi lazım.

Sosyal belediyeciliğin en önemli hedef kitlesi de çocuklar, gençler ve kadınlardır. Bir ülkede bu üç kesim mutluysa ya da en azından gelecekten umutluysa o ülkenin geleceği aydınlıktır. Bu nedenle merkezi hükümetin yanı sıra yerel yönetimlerin de öncelikle bu üç gruba yoğunlaşmaları gerekiyor.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, seçim öncesinde çocuk, genç ve kadınlara yönelik önemli vaatlerde bulundu. Dün bir vesileyle, kişisel sosyal medya hesabında bunlara yeniden işaret ettiğini gördüm ve sevindim.

Sözlerinin arkasında olduğunu, bu projeleri en kısa zamanda hayata geçireceğini söylüyordu. Bazı projelerini şöyle sıralamıştı: Hoş geldin bebek paketi, doğum öncesi hamile gıda paketi, 0-2 yaş bebek sahibi ailelere aylık bebek bezi ve mama desteği, çocuklar için teknoloji atölyeleri, çocuklar için seyyar oyun alanları, ücretsiz belediye kreşleri, gençlere ücret ödemeden faydalanabilecekleri çamaşır yıkama, internet, çalışma alanı ve eğitim desteği veren merkezler, dijital dershaneler, Manisa evleri…

Hepsi son derece önemli ama bence yetersiz… Örneğin Manisa’da yaşayan çocukların büyük bölümü tehlikeli sokaklarda futbol oynuyor. Ferdi Zeyrek de seçim öncesinde doğup büyüdüğü mahallenin çocuklarıyla sokakta top oynamış, onlara eşlik etmişti yanlış hatırlamıyorsam…

Yine mesela Manisa’da öğrenim gören 50 bine yakın üniversite öğrencisinin büyük bölümünün kent yaşamıyla ilgili ciddi şikayetleri olduğunu biliyorum. Örneğin İzmir’de bir öğrenci 5 TL’lik toplu taşıma ücretiyle kentin bir yanından diğer yanına giderken, Manisa’da 9,5 TL vermek zorunda…

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Manisa ne yazık ki yerel yönetimler açısından bugüne kadar başarısız bir kent oldu. Bu tablonun hızlı bir şekilde değişmesi için tüm başkanlara, tüm yerel yönetim bürokratlarına büyük işler düşüyor…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.