Manisa
29 April, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2435.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62466.14$

LİPÖDEM    HASTALARINDA   BESLENME  NASIL  OLMALI?

29 March 2024, Friday 23:31

 

 

Genetik bir hastalık olarak bilinen lipödem daha çok kadınlarda ve özellikle ergenlik döneminde görülmeye başlar. Vücutta oluşan yağ metabolizma düzensizliği sonucu  kalça, uyluk, bacaklarda yağ ve sıvı birikmesiyle anormal olan simetrik şişkinlikler oluşur. Aslına bakılacak olursa yağların vücutta dağılım bozukluğu da denebilir. Genel olarak bakıldığında selülit  gibi görünen  bu olguların farkı ağrılı olmalarıdır. Bazen  lenfödemle de   karıştırılmasına karşın  lipödemi  ayıran özelliği, ayak bileklerine kadar şişkinliğin oluşması ve ayakları etkilememesidir.

Lipödem oluşumunun genetik faktörlerin yanı sıra, beslenme şekli, hareketsiz yaşam şekli,ergenlik döneminde  (bu dönemde beslenme ve fiziksel aktivite lipödem yatkınlığını etkiliyor) olunması nedenleri olarak sıralanabiliyor. Lipödemin başladıktan sonra tamamen yok olmadığı bilinir ancak, uygun beslenme porgramı, egzersiz, medikal cihaz  ve  tedavilerle ciddi iyileşme sonucu alınabilir.

Tedavi  sürecinin  iyileşme aşamalarında beslenme modelinin büyük önemi vardır. Genel olarak söylemek gerekirse hayvansal besinleri ve katkılı hazır paketli yiyecekleri beslenmeden çıkarıp rengarenk meyve  ve sebze çeşitlerini  beslenme programında arttırmak gerekiyor. Fermente edilmiş besinleri de mutlaka eklemek yararlı oluyor.

Gluten içeren  buğday, arpa veya çavdar unundan yapılan  ekmekler, hamurişleri (kek, kurabiye, krep gibi ) kahvaltılık gevrekler, katkılı yiyecekler (mısır, patates ve pirinç nişastası vb) işlenmiş etler (sucuk, salam, sosis vb) şekerli yiyecek (reçel, jöle) ve içecekler (meşrubat,meyve suları, çay, kahve, enerji içecekleri) kızartılarak yapılan yemek veya cips gibi atıştırmalıklar, hidrojenize yağlar (palm,margarin), trans yağlar,alkollü içecekler başlıca uzak durmanız gereken yiyecekler içinde yer alır.

Sağlıklı beslenme modellerinde olduğu gibi lipödem durumunda da koyu yeşil yapraklı sebzeler, özellikle  pancar, kabak, biber, soğan, sarımsak, mantar gibi canlı renkli sebzeler, baklagiller (fasulye, nohut, mercimek, bezelye, barbunya, börülce) böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, ahududu, çilek gibi orman meyveleri ve elma, kayısı, muz, kiraz, üzüm, kivi, mango, kavun, şeftali, armut, ananas, erik, greyfurt, portakal gibi taze meyveler, glutensiz tahıllar (karabuğday, darı, yulaf, esmer pirinç, , kinoa gibi) kefir, yoğurt, lahana turşusu yada karışık turşu ( tuz miktarına dikkat) şekersiz yeşil, siyah veya bitki çaylarını düzenli ve yeteri kadar tüketmek vücuttaki yağ metabolizma düzensizliğine karşı en iyi beslenme şekli olur.

Kuru yemişler, tereyağ, peynir,süt, yumurta sarısı, ton, uskumru, sardayle, somon, tavuk eti, hindi eti, hindistan cevizi yağı, susam yağı, sızma zeytinyağı, kuru meyveler  her nekadar sağlıklı besinler arasında yer alsa da lipödemi olan bireylerin bu besinleri sınırlı tüketmesi tedavinin seyri açısından yararlı olur.

 

Sağlıkla kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.