Manisa
29 April, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.41
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2442.5
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    62882.74$

Türk dizi sektörü kültür ve ahlakımızla ne kadar uyumlu?

14 April 2024, Sunday 16:47

Televizyonların hayatımıza girmesiyle birlikte dizi ve film sektöründe de büyük gelişmeler yaşandı. Biliyorsunuz ki Türk dizi ve film sektörü gün geçtikçe artan bir hızla tüm Dünyada artan bir izleyici kitlesine ulaştı. Türk dizi sektörü bu gelişmeler içerisinde ne kadar Türk kültürünü yansıtıyor ve ne kadar Türk aile yapısına uygun?  Bu diziler Cannes Film Festivalinde ülkemizi temsil edecek kadar iyi düzeyde mi?

Bence Türk dizilerinde gösterilen aile yapısı son zamanlarda giderek kültürümüzden uzaklaşıp aile yapımıza ters düşmekte. Dizilerde gösterilen aile yapısı git gide ahlakımıza ter düşüyor buna verebileceğimiz bir örnekte “Kızılcık Şerbeti” dizisi. Dizide hem seküler kısım hem de muhafazakar kısım olduğundan farklı gösteriliyor. Dizinin sahnelerinden örnek vermek gerekirse, evli muhafazakar bir aile babası olan Abdullah karakterinin eşinden başka bir kadınla olması normalleştiriliyor. Aynı zamanda dizide bulunan seküler bir ailenin içerisinde el öpmek, oruç tutmak, tesettüre girmek ve daha farklı dini gerekçeler ahlakımıza uygun olmayan bir şekilde kötü karşılanıyor. Böyle içeriklerin bulunduğu dizi aynı zamanda ülkemizi temsil etmesi için dünyaca ünlü bir film festivaline gönderiliyor. Bu dizinin festivale gönderilmesi ise bana dünyaca ünlü bir yönetmen ve senarist olan Mecid Mecidi’nin geçtiğimiz yıllarda ülkemizin dizi sektörü hakkında yaptığı bir yorumu hatırlattı. Mecidi dizi sektörümüzün hakkında şu yorumda bulunmuştu “ Türk kanallarındaki diziler, Türk halkına, kültürüne, geleneğine, tarihine büyük bir ihanettir. Bu dizilerin güçlü bir tarih ve geleneğe sahip Türk karakterini çökertmesinden endişe duyuyorum”. Bence bu yorum Türk dizi sektörü için nokta bir atış. Bana göre de Türk dizileri giderek ahlaki değerlerimizin dışına çıkarak var olan ahlaki değerlerimiz de bunlarmış gibi gösteriyor.

Dizi sektöründe bulunan bu ahlak bozuklukları yeni nesli kötü bir şekilde etkiliyor. Çocuklar, izlediklerinin gerçek ve normal olduğunu düşünüyor ve  bu davranışları hayatlarına entegre etmesine neden oluyor. Bana kalırsa bu gibi dizilerden ve televizyon yapımlarından çocuklarımızı ne kadar çok uzak tutabilirsek o kadar iyi olur.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.