Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2396.7
  • BIST
    10244.34
  • BTC
    61182.97$

3 yıl sonra eller şifaya açılacak

17 December 2022, Saturday 22:14

Her sene o tarih geldi mi tüm Manisalilar o alanda toplanır heyecanla şifayı kapmaya çalışır. Manisa 'nın en sevilen festivali Mesir Macunu Festivali...
Dünyanın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali üç yıllık korona virüs engeline takılmıştı. Bu nedenle 3 yıldır biz Manisalılar bu sene mesir macunu festivali olacak mı sorularına cevap arıyorduk. Festival nihayet 3 yil sonra tekrar düzenlenecek. Komite tarafından festivalin başlangıcı 26 Nisan olarak belirlenirken 30 Nisan Pazar günü gerçekleşecek saçım töreniyle festival sona erecek. Festivali tam anlamıyla yaşamak isteyen binlerce kişi  şifalı macunu kapmak için alana toplanacak. Festival sonunda ise kapabildiği macunun mutluluğunu yaşayacak. Heyecanla o anı bekliyoruz.
Mesir Macunu tarihçesi
1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı karıştırarak elde ettiği ürünü Sultan'a yedirdi. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, bu macunun her yıl aynı dönemde üretilerek halka saçılmasını buyurdu. Bunun üzerine her yıl nevruz günü 41 çeşit baharat karılarak hazırlanan mesir macunu, Manisa'daki Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılıyor. Minare ve kubbelerden saçılan ve şifalı olduğuna inanılan mesir macununu kapabilmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Manisa'ya gelerek Sultan Meydanı'nda toplanıyorlar.
Şifa kapalım inşallah:)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.