Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2402.4
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62733.12$

A  VİTAMİNİ  EKSİKLİĞİNDE  NE OLUR ?

27 June 2022, Monday 20:46

Vitamin deyip geçmeyin… Vitaminler vücudumuzun bütün hayati faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik noktalarda görev yapan önemli ajanlarımızdır. Hücre oluşumundan tutun, bağışıklık sistemine kadar bir  çok sistemde etkilidirler.

A Vitamini  de   bu önemli vitaminlerin başında gelir. Hepinizin aklına ilk gelen havuç ve iyi görme olmuştur. Evet görme  yetimizde büyük görevi olan A Vitamininin aynı zamanda üreme ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarında da  etkin rolleri olduğu gibi kemik oluşumunda da etkindir. Eksikliğinde elbette tahmin edeceğiniz gibi bu sistemlerin işleyişinde aksamalar oluşur. Bu aksaklıklar bazen küçük bazende büyük sorunlar meydana getirebilir.

Retinol, retina ve retinil esterler içermesinden dolayı iyi bir antioksidan olan A Vitamini  hücre gelişimindeki rolüyle de sağlıklı bir cilt oluşumunda hatırı sayılır önemi vardır.

Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız eksikliğini görmezsiniz. Çünkü bu vitamini doğal olarak besinlerden alabiliriz ancak vücutta kendiliğinden üretilmez. Bilinçsizce yapılan şok diyetler, açlık diyetleri bu vitamin eksikliğini  meydana getirebilir. Bunun yanı sıra çocuklarda bazı ilaç  kullanımlarına bağlı  ortaya çıkan eksiklik nedeniyle enfeksiyon hastalıkları sık görülebilir ve büyümede gerilik söz konusu olabilir.

 

A vitamini eksikliğinde; kemik ve diş hassasiyeti, göz kuruluğu, enfeksiyon hastalıklarına sık yakalanma, sinir sisteminde hasarlanma, baş ve eklem ağrıları, gece körlüğü,saç dökülmesi, deride kuru ve cansız görünüm,baş dönmesi,iştah kaybı görülür.Depolanma özelliği olan vitaminin eksikliği az görülmekle birlikte  herhangi bir şekilde bu şikayetlerden bir yada birden fazlasını kendinizde fark ediyorsanız tetkiklerinizi yaptırıp yardım almanız yararlı olur.

A Vitaminin besin kaynakları nelerdir?

En iyi  kaynaklarının  hayvansal   besinler (kırmızı ve beyaz et, sakatatlar, süt ve süt ür. ) olduğu bilinmekle birlikte bitkisel (taze sebze ve meyveler) bir  çok besinde de A vitamini bulunur. Özellikle turuncu ve sarı renkli sebzeler   karotenoidler  yani vitamin  öncülleri içermesi nedeniyle iyi  besin kaynaklarıdır.

 

Sebzelerden;  Domates, havuç, yeşil ve kırmızı  biber gibi renkli sebzeler ve Ispanak, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler

Meyvelerden;  Kavun, mango gibi meyveler

Hayvansal besinlerden;  Balık yağları, karaciğer, süt, peynir ve yumurta gibi besinleri günlük yeteri kadar  tüketirseniz  A vitamini yönünden  vücudunuzun gereksinimini karşılamış olursunuz.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.