Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10279.71
  • BTC
    61878.4$

ACI  BİBER  YİYEREK  ZAYIFLANIR  MI ?

03 November 2023, Friday 16:10

 

 

Çorba, yemek ve salatalara lezzet katmak için kişinin damak zevkine göre kullanılan acı biberin tüketildiğinde vücutta ne gibi etkiler gösterdiği hep merak edilip konuşulmuştur. Özellikle A, B  ve C vitaminleri bakımından  zengin olan acı biber elbette bulundurduğu  diğer bileşenler sayesinde vücutta farklı yararlar  sağlamaktadır.

Acı biber tüketenlerin kilo almadığı ya da daha hızlı kilo verdiği gibi iddialara gelecek olursak araştırmalar bu konuyu destekler niteliktedir. Bibere acı tadını  veren  kapsaisin olarak adlandırılan madde mide bağırsak hareketlerini hızlandırarak metabolizmaya biraz daha hareket katar. Hatta acıyı fazla kaçırırsanız bazen diyareye  (ishal) neden olabilir. Düşük kalorili hatta çok düşük kalorili sebzeler arasında yer alan acı biber aynı zamanda tokluk hormonu olarak bilinen leptini uyarır. Böylece beyninize tokluk sinyali gider ve besin tüketim miktarınız azalır. Hem besin tüketiminin azalması hem de metabolizmanın biraz daha hızlı çalışır olması elbette beraberinde yediklerinizi    depolanmadan daha kolay enerjiye çevirerek  metabolize olmasını sağlar.

Kilo verme programlarında yoğurt gibi besinleri çeşnilendirmek için sıkça tercih edilen biber aynı zamanda vücutta oksijeni arttırarak vücut ısısını da arttırır. Araştırmalarbu durumun metabolizma hızında %20 ye kadar artışa neden olduğunu gösterir. Ancak bu artış, yeme davranışında herhangi bir değişim göstermeden sadece besinlere acı biber ekleyerek zayıflama konusunda size çok yardımcı olamayabilir.

Özellikle soğuk havalarda işe yarayacak olan ısı  özelliği  ve yoğun kapsaisin  ile birleşince ağrıları da hafifleterek hastalıklarda vücut direncinin güçlü kalmasına destek olur. Acı biber yediğinizde ısınsın da etkisiyle burun boşluklarınızın nasıl hareketlendiğini görürsünüz. Böylece burun ve akciğer mukus salgılarının uyarılmasıyla rahatlamaya etki eder. Bazı çalışmalar kapsaisin maddesinin kan damarlarını da olumlu etkileyip genişlemesini sağlayarak kan basıncını belli ölçü de düşürebileceğini belirtir. Bu bağlamda acıyı fazla tüketen toplumlarda kalp krizi, felç ve pulmoner emboli  gibi rahatsızlık görülme oranlarının düşük olması da manidardır.

Zayıflamaya çok büyük etkisi olmasa da, tüketmeyenlere nazaran daha hızlı kilo kaybına destek olan, vücut sağlığına çeşitli güzel etkileri olan acı biberi aşırıya kaçmadan tüketmek önemlidir. Midenize dokunabileceğini hesap  ederek  tüketime az miktarlardan başlamak akıllıca olur.

 

 

Şifa ile kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.