Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2397.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61220.05$

ACİLEN  BU  DİYETİ   BIRAKMALISINIZ !

28 November 2022, Monday 10:09

Bildiğiniz üzere gün geçmiyor ki yeni bir diyet türü popüler olmasın. Bu yazıda okuyacağınız diyet ise hiç bir dönemde popülerliğini kaybetmeyen ve devam ettiğiniz sürece size maalesef kilo aldıran, konforsuz bir yaşamın devamını getirecek türden olan bir model…

Toplumda devam etmekten sıkılmayanın çok olduğu bu model “-den, -dan sonra diyeti”… Biraz şaşırdınız ama hiç yabancı gelmedi değil mi?

Nedir bu “-den, -dan sonra diyeti” bir bakalım.

Pazartesiden sonra… Hafta sonu geçtikten sonra… Tatil bittikten sonra… Okullar açıldıktan sonra… Yılbaşından sonra… Şu buluşma geçtikten sonra… gibi sonu gelmeyen bir silsileyi takip eden bahanelerden oluşan bir erteleme sendromu da diyebiliriz.

Oysa sağlıklı beslenme modeline geçmek aslında o kadar da zor ve korkutucu hatta katı yasaklı değildir. Yapmanız gereken ilk şey önce ertelemeyi bırakmak olmalıdır. Ertelemeyi bıraktığınız anda arkası çorap söküğü gibi gelecektir. İşe küçük adımlarla başlamak çok önemlidir. Hedefiniz kısa zamanda fazla kilo vermekten ziyade yavaş ama sonrasında istediğiniz formda kalabilmek olmalıdır. Verdiğiniz kilolar ancak sürdürülebilir sağlıklı beslenme modeliyle kalıcı olabilir. Bunun için her anlamda küçük hedeflerle başlamak ileride kırılmalarınızın da önüne geçecektir.

Kendinize bir SWOT analizi yapın. Burada güçlü yönleriniz neler, zayıf yönleriniz neler, hangi fırsatlara sahipsiniz ve neleri tehdit olarak görüyorsunuz şeklinde bir gruplama yapın. Özellikle zaafınız olan besinler varsa bunların bir listesini çıkarın. Hayatınızda değiştirebileceğiniz   10  adım belirleyin ve bunlardan en azından 6 tanesini gerçekleştirmek için çaba sarf edin. Örneğin, ilk adım olarak bugünden itibaren şekerli besin ya da beyaz ekmek tüketmeyeceğim, her gün en az 10 bardak su içeceğim gibi küçük adımlarla daha kolay yol alırsınız. Takdir edersiniz ki hayatlarımızda köklü ve büyük davranış değişikliklerini yapmak sanıldığı kadar kolay değildir. Söz konusu alışkanlıklar ya da zaaflar olduğunda iş daha da zorlaşır.

Sahip olduğunuz fırsatları bir gözden geçirin. Bu evinizin yakınındaki bir yürüyüş parkuru ya da spor salonu olabilir. Belki de uzun zamandır hiç kullanmadığınız bir bisikletiniz var fakat varlığını bile unuttunuz. Eşinizin çalışma saatlerinin evde çocuklarınızla ilgilenmek için uygun olması bile sizin için bir fırsat olabilir.

Değiştirebileceğiniz davranışlarınızın, sahip  olduğunuz  fırsatların farkında  olarak  beslenme şeklinize ve yaşam biçiminize  doğru yön verebildiğiniz sağlıklı günler dilerim…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.