Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2403.0
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62895.98$

AFET SONRASINDA BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

16 February 2023, Thursday 18:04

Ülkemizde hepimizi derin bir üzüntüye, acıya boğan deprem felaketinden sonra yaralar yavaş yavaş sarılmaya çalışılıyor. Sel ya da yangın durumlarında olduğu  gibi deprem felaketinde de olağandışı halleri sağlığımız açısından en az zararla atlatabilmenin önemli  bir faktörü de tartışmasız beslenmedir.

Afet durumunda her ne kadar ilk ihtiyaç barınma gibi görünse de en az beslenme de barınma ihtiyacı kadar elzemdir. Elbette bunun başında su gelir. Ancak bu afetler sonrasında  suyun temiz kaynaklardan temin edilmesi önem arz eder. Hazır su bulunamıyorsa çeşme sularıyla yıkanmış besinleri tüketmek daha çok  sağlık riski oluşturabilir. Dolayısıyla temiz su ve  mutfak ortamı bulunamadığı sürece  taze meyve ve sebze tüketiminden kaçınılmalıdır.

Afet durumlarında kısa (birkaç hafta) ve uzun dönem olmak üzere iki ayrı beslenme protokolü uygulanması öngörülür.Türkiye Tabibler Birliği'nin kılavuzunda enkaz altından çıkarılan deprem zedelere  ilk birkaç saat içerisinde sıcak çay ya da çorba servis edilmelisi tavsiye edilir. Bu kişileri  psikolojik açıdan da iyi hissettirecektir. Takip eden günlerde ekmek, peynir, zeytin bisküvi, makarna, kuru baklagil  gibi katı gıdalara geçilebilir. Bu besinler hem kolay hazırlanması hem de bozulması zor olması nedeniyle tercih edilir.

Bununla birlikte yetişkinlere iki öğün olarak planlanan beslenme; çocuk, yaşlı, gebe ve emzikli kadınlara günde üç öğün olacak şekilde planlanması uygun olur. Olumsuz şartlar altında hazırlanıp dağıtılan besinlerin, kötü etkilenmemeleri açısından taze pişirilip hızlı şekilde dağıtılması önemlidir. Bu dönemde bozulmalara çok yatkın olan süt ve süt ürünlerinin tüketiminden uzak durulması uygun olur.

İshal, tüberküloz ya da hepatit gibi sağlık sorunları düzenli yemek tüketilmediği ya da gerekli hijyenin  sağlanamadığı durumlarda baş gösterir. Bu ciddi  hastalıkları  engellemek   için doğru beslenme planı uygulanmalıdır. Görüntü ve kokusu değişmiş, şüphelendiğiniz veya küflenmiş  besinlerin tüketiminden uzak durmalı  ve bir başkası da uzak tutulmalıdır.

Bu kötü günlerin bir an önce geçip tüm ihtiyaçların karşılanması, yaraların en güzel şekilde sarılması duasıyla…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.