Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2421.9
  • BIST
    10269.93
  • BTC
    61811.6$

Akaryakıt fiyatları neden artıyor ?

07 February 2022, Monday 15:28

Tükiye’deki yüksek enflasyonun etkileri gün geçtikçe daha fazla hissediliyor. Doların belli bir seviyede tutulması da yüksek fiyatlara engel olmuyor. Bunun en büyük örneği ise akaryakıt fiyatları. Benzinin litre fiyatı doları geçmiş durumda.

Akaryakıta 2021 yılında toplamda 46 kez zam yapılmış. Benzin ise 1 Ocak'tan bu yana üç kez zamlanırken, toplam fiyat artışı 1,7 lirayı buldu.

Akaryat fiyatlarının artmasının temel nedenleri var. İthalata dayalı akaryakıt sektöründe kur hareketleri ve uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi fiyat artışlarında etkili.

Fakat Türkiye'de son dönemde yaşanan kur düşüşü pompa fiyatlarına yansımıyor. Bunun nedeni ise Aralık ayında getirilen özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi. Petrol fiyatlarında yaşanan büyük düşüşün aynı oranda pompa fiyatlarına yansımamasının gerekçesi olarak, akaryakıttan alınan ÖTV ve KDV gösteriliyor.

Bu iki nedenden dolayı akaryakıt fiyatları bir türlü inmiyor…

Vatandaşların yanı sıra en çok bu durumdan üretici şikayetçi. Yüksek enflasyon ile birlikte artan girdi maliyetleri üreticinin belini bükerken bir türlü inmeyen akaryakıt fiyatları da endişe veriyor.

Çiftçi cebinden harcamamak için artık çok ta üretmeyebilir. Bu da büyük bir risk.

Akaryakıt yapılan zamlar raf fiyatlarını da direk olarak etkiliyor. Yakıt artık üreticinin en büyük girdi maliyeti.

Yeni ekonomi modelinin temelinde oluşan üretim ve istihdam vurgusu bir an önce gerekli araçlar kullanılarak ön plana çıkması gerekiyor. Üretim ve istihdam hareketi tabiki düşük enflasyon ile olur.

İlk aşamada enflasyonun düşürülmesi gerekiyor. Yüksek fiyatlı ürünler üretici ve tüketicide doğrudan etkiler. Bu da üretimin sürekliliğini azaltır.

En büyük sorunların başında gelen akaryakıt fiyatları için geç kalınmaması gerekiyor. Yeni ekonomi modelinin meyvelerinin kısa sürede alınacağı açıklaması vatandaşın umudu.

Enflasyon ile birlikte kurun aşağı seviyelere çekilmesi bu sancıyı azaltacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.