ALKOLE SADECE ZARARLI DEMEK HAFİF KALIR…
05 Eylül 2022, Pazartesi 10:54
Son yıllarda kadın, erkek, genç, yaşlı ayırt etmeden kullanımı giderek artan alkole zararlı demek bana göre çok hafif kalır. Gençlerde ergenlik dönemi özentisi olarak ya da arkadaş çevresinden dışlanma endişesi ile başlanılan ve ilerleyen yaşlarda ise maalesef bağımlılık haline gelen alkolün vücuda verdiği hasarlar çok ciddi boyuttadır.
Vücuda alındıktan sonra 3 dakika gibi kısa sürede tüm hücrelere ulaşarak yıkıcı etki yapmaya başlayan ve vücuttan atılması alınan miktara göre 48 ila 72 saat arasında değişen alkolün vücutta en fazla hasara uğrattığı organ beyin olmakla birlikte, çeşitli kanser hastalıklarının (yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas ) başlıca tetikleyicisi olabiliyor.
Anlık etki olarak kişiyi mantıklı düşünemez, doğru karar veremez ve hareketlerini kontrol edemez hale getiren alkol alımı ciddi kazalara ve ölümlere yol açıyor. Aynı zamanda beyin hücrelerini öldüren alkol zaman içinde beyinde küçülme ve hafıza zayıflıkları da meydana getirirken erken yaşlanma ve bunama kaçınılmaz oluyor. Alkol bağımlılığı ağır olan kişilerde B1 vitamini (tiamin) eksikliği nedeniyle göz hareketlerinde bozukluk ve denge kaybı ile ilerleyen (wernicke ensefalopatisi) nörolojik hastalıklar görülebiliyor.
Az içiyorum bana bir şey olmaz demeyin. Araştırmalar az miktarda alınan alkolün bile kalp damara hastalıkları riskini arttığını gösteriyor. Kalpte oluşan ritm bozukluğu, kalp yetmezliklerinin yanı sıra damar kireçlenmesine de yol açtığı bildiriliyor.
Sonuçta alkol toksik bir maddedir ve bu etkisinden dolayı karaciğerde ağır tahribat oluşturur. Karaciğerin yapısını dahi bozan bu toksik madde alkole bağlı olarak gelişen karaciğer yağlanmasını hepatite ve ilerlemesiyle siroza kadar varan kötü sona götürebilir.
Vücudun aşırı su kaybına sebep olan alkol bu nedenle baş ağrısı ve ağız kuruluğu da oluşturur. Bunlarla birlikte öksürük, ses kısıklığı da kendini gösterebilir. Alkol alımı vitaminlerin ve diğer besin maddelerinin vücut tarafından emilmesine engel olduğu için vücutta yetersizlikler oluşur. Midede gastrit ve ülser oluşumuna da neden olabilir.
Atalarımızın her kötülüğün anası dediği,azı da çoğu da vücuda zarar veren alkolü dünyaya sağlıklı bebek getirmek isteyen anne adaylarının kesinlikle kullanmamalarını tavsiye ederim. Düşük doğum ağırlıklı (zayıf) bebekler, görme veya duyma problemi olan bebekler, uyku problemi olan ,öğrenme güçlüğü çeken çocuklar alkolün eseri olabiliyor.
Sağlıklı ,zinde günler diliyorum…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.