Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2395.5
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61656.52$

ALKOLE    SADECE  ZARARLI  DEMEK HAFİF KALIR…

05 September 2022, Monday 10:54

 

Son yıllarda kadın, erkek, genç, yaşlı ayırt etmeden kullanımı giderek artan alkole zararlı demek   bana  göre çok hafif kalır. Gençlerde ergenlik dönemi özentisi olarak ya da arkadaş çevresinden dışlanma endişesi ile başlanılan ve ilerleyen yaşlarda ise maalesef bağımlılık haline gelen alkolün vücuda  verdiği  hasarlar  çok ciddi boyuttadır.

Vücuda alındıktan sonra 3 dakika gibi kısa sürede  tüm hücrelere ulaşarak yıkıcı etki yapmaya  başlayan ve vücuttan atılması alınan miktara  göre 48 ila 72 saat arasında değişen alkolün vücutta en fazla hasara uğrattığı organ beyin olmakla birlikte, çeşitli kanser hastalıklarının (yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas )  başlıca tetikleyicisi olabiliyor.

Anlık etki olarak kişiyi mantıklı düşünemez, doğru  karar veremez ve hareketlerini kontrol edemez hale getiren alkol alımı ciddi kazalara ve ölümlere yol açıyor. Aynı zamanda beyin hücrelerini  öldüren  alkol   zaman içinde  beyinde küçülme ve  hafıza zayıflıkları da meydana getirirken erken yaşlanma ve bunama kaçınılmaz  oluyor. Alkol bağımlılığı ağır olan kişilerde  B1 vitamini (tiamin) eksikliği nedeniyle  göz hareketlerinde bozukluk ve denge kaybı ile ilerleyen  (wernicke ensefalopatisi)  nörolojik  hastalıklar görülebiliyor.

Az içiyorum bana bir şey olmaz demeyin. Araştırmalar az miktarda alınan alkolün bile kalp damara hastalıkları riskini arttığını gösteriyor. Kalpte oluşan ritm bozukluğu, kalp yetmezliklerinin yanı sıra damar kireçlenmesine de yol açtığı bildiriliyor.

Sonuçta alkol toksik bir maddedir  ve  bu etkisinden dolayı karaciğerde ağır  tahribat oluşturur. Karaciğerin yapısını dahi bozan bu toksik madde alkole bağlı olarak gelişen karaciğer yağlanmasını  hepatite ve ilerlemesiyle siroza kadar varan kötü sona götürebilir.
 

Vücudun  aşırı  su kaybına sebep olan alkol  bu nedenle  baş ağrısı ve ağız kuruluğu da oluşturur. Bunlarla birlikte öksürük, ses kısıklığı da kendini gösterebilir. Alkol alımı vitaminlerin ve diğer besin maddelerinin vücut tarafından emilmesine engel olduğu için  vücutta yetersizlikler oluşur. Midede gastrit ve ülser oluşumuna da neden olabilir.

Atalarımızın her kötülüğün anası dediği,azı da çoğu da vücuda zarar veren alkolü  dünyaya sağlıklı bebek getirmek isteyen anne adaylarının kesinlikle kullanmamalarını tavsiye ederim. Düşük doğum ağırlıklı (zayıf) bebekler, görme veya  duyma problemi olan bebekler, uyku problemi olan ,öğrenme güçlüğü çeken çocuklar alkolün eseri olabiliyor.

Sağlıklı ,zinde günler diliyorum…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.