Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2396.7
  • BIST
    10244.34
  • BTC
    61182.97$

Allah ve insan

13 August 2023, Sunday 23:25

Kendimize  hak etmediğimiz şekilde davranılması biz oldukça rahatsız ederken bizler Allah’a nasıl davranıyoruz?   

Alemi yaratan Allah’a minneti  nasıl gösteriyoruz?

Allah Dinin emirlerini yapıp yasaklarından kaçan Müslümanları sever. Her işi ihlâsla yapan Müslümanları sever. Bir hadis-i şerifte buyrulur ki ;
(Allahü teâlâ buyuruyor ki: Benim için birbirlerini sevenleri, benim için oturup sohbet edenleri, benim için mal ve canını birbirlerine feda edenleri ve benim için birbirlerini ziyaret eden Müslümanları sevmemi vacib kıldım.) [Taberani]

Allah’a minnet şükür etmekle başlar. Mümin isyan etmez şükür eder, ibadetlerin de aksatma yapmaz, yaptığı her işte İhlası gözetir. Allah’a yaklaşmanın yolu budur.

Allah’ın hiçbir ibadete ihtiyacı yoktur fakat bizlere Allah’tan başka yardımcı yoktur.

İsra 17/70: Andolsun biz Âdemoğluna şan, şeref ve nimetler verdik; onları karada ve denizde taşıdık, kendilerine güzel güzel rızıklar verdik ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık.

Allah bizleri üstün kılmışken bu üstünlüğü sadece ona yakın olarak koruyabiliriz. Allah’ın emir ve yasakları her zaman önceliğimiz olmalı. İyi Müslüman olmak için, Allahü teâlânın rızasına kavuşmaya mâni olan şeyi zararsız hâle getirmek gerekir. İmam-ı Rabbânî hazretleri, (İnsan birden fazla şeyi sevemez. Sevdiği o bir şeyin sevgisini bırakmadıkça başka şeyleri sevemez. O bir şey, insanın nefsidir. Mal, mevki, evlat, övülmek gibi şeyleri severse de, o, bunları kendi nefsi için sever. Nefsini sevmezse onları da sevmez. Kul ile Rabbi arasındaki perde, kulun nefsidir. Kul, nefsini bırakmadıkça Rabbini sevemez) buyuruyor. 

Bize tek dost ve tek yardımcı olan Allah 'a karşı nankörlük yapılmaz. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.