Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2400.3
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62498.36$

ANNE   ADAYLARI  İÇİN  İLK  ÜÇ AY ÖNEMLİ

19 September 2022, Monday 12:53

Bebeklik, çocukluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemi…Elbette hayatın her döneminde sağlıklı bir yaşam için beslenme önemlidir.Peki ya öncesi yani anne karnında beslenme sizce ne kadar önemli? Gebelik ve gebelik öncesi yetersiz ve dengesiz beslenme ülkemizde anne ve bebek sağlığı açısından hiç hafife alınamayacak kadar vahim sonuçlar doğurabiliyor. Anne ve bebek ölümlerine yol açabilen birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.

Gebelerde beslenme bozukluklarına bağlı olarak görülen demir yetersizliği anemisi (kansızlık)   % 58’e varmış durumdadır. Bununla birlikte folik asit (kan hücrelerinin yapımında gerekli) ile iyot  (fiziksel ve zihinsel gelişimde etkin) ve kalsiyum (kemik gelişiminde rolü büyük) gibi hayati önemi olan minerallerin yetersizlikleri  sıkça görülüyor. Dolayısıyla anne adaylarının gebeliğin ilk aylarında beslenmelerine özen göstermeleri kendi sağlıklarını korumalarını   ve bu dönemi konforlu geçirmelerinin yanı sıra bebeklerinin sağlıkla büyüyüp gelişmesini sağlıyor. Beslenmede gösterilen özen bebeğin yaşamı boyunca sürdüreceği  doğru beslenme alışkanlıklarının da    ilk adım oluyor.

İlk 3 ay zorlu geçebilir, hormonal değişimler nedeniyle mide bulantılarınız olabilir. Bu durumda besin alımını kolaylaştırabilmek içinkızarmış ekmek, leblebi, galeta gibi besinler tüketerek mide suyunuzu en aza indirebilirsiniz. Suyu yemek esnasında değil de ara öğünlerde içmeye çalışın. Bulantılarınız çok olduğu bu dönemde çiğ sebze ve meyve tüketmemeye özen göstererek asitli içecek ve meyve sularından uzak durun.

Protein alımı bu dönemde çok önemlidir. Gün içinde en az bir öğünde kırmızı et, balık, kurubaklagil gibi bir protein kaynağı tüketilmelidir. Günlük süt veya yoğurt tüketimi 3 bardak olmalıdır. Vitamin ve minerallerden zengin olan günlük sebze 2-3  porsiyon   ve meyve de yine  2-3 porsiyon kadar  tüketilmelidir. Gebeliğin ilk üç ayında bebek bütün besin ihtiyacını anneden karşılar fakat bu durumda annenin aldığı kalori miktarını arttırmaya ihtiyacı yoktur. Annenin beslenmesini düzenli ve dengeli sürdürmesi bu nedenle çok önemlidir. Tam buğday ekmeği, tam tahıl ekmeği, çavdar ekmeği gibi vitamin ve mineral içeriği zengin  ekmek  çeşitlerinin  tüketilmesi karbonhidrat ihtiyacı için en iyi tercihlerdendir.

Bu dönemde sağlıklı yağ içeriği zengin; fındık, ceviz, badem gibi sert kabukluları beslenmenize dahil edin. Özellikle kafein (kakao, çikolata, gazlı içecekler, siyah ve yeşil çay) tüketiminizi sınırlayın ve düşük tehlikesi oluşturabilen rezene, zerdeçal, civanperçemi, mine çiçeği, ada çayı, barut ağacı kabuğu, sinameki, yeşilçay gibi bitki çaylarından uzak durun.

Tüm anne adaylarına ve bebeklerine sağlıklar  diliyorum…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.