Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10258.79
  • BTC
    62284.38$

APİGENİN    NEDİR?  HANGİ BESİNLERDE YOĞUN OLARAK BULUNUR?

05 March 2024, Tuesday 13:30

 

 

Apigenin  ilk bakışta daha önce hiç duymadığınız yabancı bir madde gibi gelebilir. Aslına bakarsanız günlük  yaşamda farkında bile olmadan tüketip yararlarını gördüğümüz bir bileşen olabilir mi ?  Evet,  tam olarak öyle diyebiliriz.

Bildiğiniz  üzere  çeşitli türde sebze, meyve, tahıl, baklagil, çay, kahve  gibi bitki ve otların kendine has biyobileşenleri  bulunur ve  fitokimyasallar  olarak adlandırılır. Vücutta çok farklı yolaklarda işlev görerek  sağlığımızın korunmasında, hastalıklardan şifa bulmamızda bize destek olurlar. Apigeninde bu  fitokimyasalların  flavon grubunda yer alan çok kıymetli bir bileşendir.

Bilimsel araştırmalar apigenin, hücre döngüsünü farklı kontrol noktalarında inhibe   ederek (baskılayarak), yaşlanmış, yıpranmış, hasar görmüş veya kanseröz hale gelmiş hücrelerin proliferasyonu (bölünerek çoğalmasını) inhibe ederek çoğalmayı önleyici etki gösterebileceğini belirtir.

 

Konuyu biraz daha açacak olursak apigenin; çeşitli kanserlere karşı koruyucu olmakla birlikte, meme, prostat, deri, akciğer ve yumurtalık kanserleri gibi kanser türlerinde  antitümöral etkiler gösterebilir. Kan basıncını ve kolesterolü düzenleyerek  kalp sağlığımızı iyileştirmede, kalp kası hücre hasarının korunmasında rol alır. Yaşlanmış, yıpranmış ve hasar gören hücre çoğalmasının  durmasıyla  beyinde hafıza, öğrenme ve bilişsel faaliyetleri güçlendirebilir ve Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklarda koruyucu olabilir. Ciltte oluşan egzama, sedef ve akne gibi  hastalıkların  semptomlarını rahatlatabilir. Aynı zamanda antiinflamatuar (iltihaplanmayı önleyici) etkisiyle  her zaman daim vücut sağlığımızda etkin bir bileşendir.

 

 

Apigenin en yoğun bulunduğu besin ve otlara baktığımızda; kereviz, sarımsak, portakal, elma, üzüm, alıç, maydanoz, dereotu, kişniş, fesleğen, kekik, anason, ginkgo biloba, biberiye, adaçayı, keten tohumu, civan perçemi ve alman papatyasının iyi kaynaklar olduğunu görüyoruz. Yenilebilir olan besinleri  sofralarımızda daha çok bulundurarak , ot gibi bitkilerin ise çaylarını demleyip tüketerek vücudunuza apigenin bileşenini almanız mümkün olur.

 

 

 

 

 Şifa ile kalın..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.