Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2402.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61708.93$

Asgari ücret derde derman olur mu?

27 December 2022, Tuesday 18:09

2023 yılında uygulanacak asgari ücret 5 bin 500 TL olarak açıklandı. Dolar endeksine göre hesaplandığında uzun yıllardır belirlenmiş olan en yüksek asgari ücret miktarı.

Geçen yıl bu zamanlar asgari ücret 4 bin 250 TL olarak açıklanmıştı. Yıllık artış oranı tam yüzde 100. TÜİK rakamlarını esas alırsak (yıllık enflasyon oranı yüzde 84) enflasyonun üstünde bir asgari ücret söz konusu. Ancak çarşı-pazar dediğimiz ve hergün içinde yaşadığımız reel enflasyonla kıyasladığımızda iş değişiyor.

Ekmek ve süt ürünleri başta olmak üzere birçok gıda ürününde geçen yıldan bu yana yüzde 100'ün çok üstünde bir artış söz konusu. Dar gelirlinin hergün mutlaka kullanmak zorunda olduğu gıda ve diğer zaruri ihtiyaç maddeleri dikkate alındığında, harcanan para kazanılan paradan daha fazla artıyor.

Daha önce yazdığım ancak izahını bulamadığım, hiçbir ekonomi uzmanının da çıkıp anlatmadığı bir konu var; aylardır döviz kurları değişmezken ve mazot fiyatı düşerken enflasyon neden artıyor?

Geçen senelerde döviz hızla yükseliyor, akaryakıttan hayvan yemine, doğalgazdan buğday gübresine kadar birçok şey ithal edildiği için fiyatlar artıyordu. Ama son 6 aydır döviz yerinde sayarken, petrol düşerken neden her şeye yüzde 100'e yakın zam geldi? Asıl garip olan bu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki aylarda enflasyonun hızla düşeceğini; seneye yıl ortasında yüzde 30'lar, yıl sonu gibi de yüzde 20'lere gerileyeceğini söylüyor. İnşaallah öyle olur.

Eğer gerçek anlamda enflasyon azalırsa 2023 için verilen asgari ücret anlamlı olabilir. Ama az önce gündeme getirdiğim ve cevabını bilemediğim sorun ortadan kaldırılmazsa, korkarım ki ne enflasyon azalır ne de alım gücü yükselir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.