Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2402.4
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62733.12$

BAĞIŞIKLIK     SİSTEMİNİZ   ALARM  VERİYOR  OLABİLİR

18 November 2022, Friday 09:58

 

Vücudumuzdaki sistem o kadar mükemmeldir ki bize gösterdiği her işaretin ucunda bir mesaj gizli olabilir. Vücudu iyi tanımak bu mesajları doğru okuyabilmemize olanak sağlar. Bizi korumak için dışarıdan gelen hastalıklara  karşı savaşan, vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemimiz  zaman zaman  mesajlar gönderir.

Belki de hiç aklınıza bile gelmemiştir ama eğer kendinizi depresyona meyilli bir halde hissederseniz bu düzgün çalışmayan bir bağışıklık sisteminin uyarısı olabilir. Sistem bunu beyne inflamatuar sitokinler (hücrelerde üretilen ve iletişim sağlayan bir protein)   göndermek suretiyle yapar.

Bazı dönemlerde egzama yada sedef gibi döküntülü cilt sorunları oluşuyorsa vücutta toksinlerin birikimi yada sisteminin hata yapması sonucu bağışıklık sisteminin kendi cilt hücrelerine saldırmasından kaynaklı olabilir.

Krohn hastalığı, ülseratif kolit veya çölyak  gibi bağırsak hastalıkları otoimmün dediğimiz bağışıklık sisteminin  vücudun kendine saldırması sonucu oluşan hastalıklardır. Bunlar gibi çoğu  otoimmün  hastalığın  nedeni ise geçirgen bağırsaklardır.

Yılın belli dönemlerinde saç dökülmeleri normal kabul edilir ancak zamansız ve normalden fazla  dökülen saçlar tiroid hormonunun çalışmaması nedeniyle olabileceği gibi otoimmün alopesi (saçkıran) hastalığı  sonucu da olabilir. Uzmanlara   göre   bunun nedeni de bozulmuş bir otoimmün yanıt olabilir. Bununla birlikte yoğun saç dökülmeleri vücutta demir eksikliği anemisinin de göstergesidir. Bildiğiniz gibi demir minerali de güçlü bir bağışıklık sisteminin olmazsa    olmaz  önemli argümanlarındandır.

Vücudunuzda oluşan yaralara dikkat edin. Bağışıklık sisteminiz iyi çalışıyorsa yaraların hızla iyileşebilmesi için o bölgeye gerekli besinleri gönderecektir ve kısa sürede iyileşme sağlanacaktır. Oluşan yaralar küçük bile olsa iyileşmesi zaman alıyorsa sistem de bir zayıflama söz konusu olabilir.

Aktif ve hızlı yaşamın  getirisi  olan yorgunluk artık size aşırı gelmeye başladıysa ve eklem ağrılarınız  devamlılık gösteriyorsa bunlar da size bir sistem uyarısı olabilir. Eğer başka bir nedeni yok ise eklem  ağrılarınız  otoimmün bir hastalık olan  romatoid artrit sonucu olabilir.

Havaların   biraz soğumasıyla hepimiz soğuk algınlığı veya benzeri hastalıklara yakalanırız. Ancak yılda beş defadan fazla hasta olup veya iki defadan fazla antibiyotik kullanmak zorunda kalıyorsanız   bağışıklık  sisteminde bir sorun olduğu düşünülebilir.Bağışıklık sisteminin  verdiği bu alarmlara kulan verip doğru bir beslenme modeli ve düzenli egzersiz ile  sisteminizi dengeleyip destekleyebilirsiniz.

Sağlıkla kalın …

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.