Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.6
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62520.24$

BAHAR   ALERJİNİZİ   DAHA    HAFİF  GEÇİREBİLMEK İÇİN

06 May 2022, Friday 11:21

Hava kirliliğinin yanı sıra daha çok havada uçuşan  çiçek tozlarına (polen) karşı bazı kişiler daha hassas olabilir. Alerjik bünyelerin daha çok etkilendiği bu aylarda kişi yorgunluk, halsizlik durumunun yanı sıra, gözlerde yaşarma, kızarma ve kaşıntı, hapşururk, burun akıntısı veya tıkanıklığı yaşayabilir.

Aslında yıl içinde tükettiğiniz bazı besinler vücudumuz için her zaman alerjik olabilir. Bunların başında; buğday, arpa ve çavdar gibi glutenli tahıllar, fındık, susam, yer fıstığı, soya gibi besinler gelir. Bu besinler bahar aylarında alerjen etkilerini daha fazla gösterebilir. Alerjinizin arttığını fark ederseniz bu besinleri ve bu besinleri içeren yiyeceklerin tüketimini en aza  indirmeniz vücudunuzun reaksiyonunu  hafifletir.

Araştırmalara göre alerjik reaksiyonların zayıf bağışıklık sistemiyle bir ilişkisi var. Dolayısıyla bahar  alerjilerini  hafif geçirmek istiyorsanız  bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Bunun için ilk yapmanız gereken vücudunuz için zararlı olabilecek her türlü besinden uzak durup size yararı olacak   besinleri  sıkça ve yeteri kadar tüketmek olacaktır. Özellikle antioksidan değeri yüksek olan rengarenk sebze ve meyveler beslenmenizde her gün toplam  en az 5 porsiyon (10-12 kaşık sebze,2 orta boy meyve ) sebze ve meyveye yer vermelisiniz. Bunların arasında C vitamini yönünden oldukça zengin olan, portakal, greyfurt, limon, ananas, çilek, yaban mersini, brokoli, ıspanak, maydonoz ve yeşil biber tüketimine özen gösterin. İltihap sökücü özelliğinden dolayı omega -3 dediğimiz yararlı yağ asitleri  bakımından balık, ceviz ve keten tohumu tüketimi de bu  dönemde vücudunuz için iyi bir destektir. İltihap sökücü özelliği olduğu kadar iyi bir antioksidan olan  Selenyum kaynaklarından ; çiğ kabak çekirdeği, badem, yumurtaya beslenmenizde yer verin .

Bağışıklık sisteminizi beslenmeyle güçlendirirken yeterince su (erkekler için kg.’ı başına 35 ml. kadınlar için 30 ml.) içtiğinizden de emin olun. Çay ve kahve içmenin hiçbir zaman su yerine geçmeyeceğinin bilincinde olun. Vücudun susuz kalması ödem oluşması, toksin birikmesi, metabolizma yavaşlaması   ve  bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olur.

Bunlarla birlikte  günlük yapacağınız  yürüyüş gibi egzersizler de sizi güçlü hale getirir. Ancak  polenlerin yoğun olduğu sabah 09.00  ve  öğleden sonra 15:00 saatlerinde açık havaya çıkmamaya özen gösterin.Aynı zaman da bu saatlerde evinizin pencerelerini açık tutmamaya çalışın ve dışarıda giydiğiniz kıyafetlerinizi yıkayarak temizleyin.Unutmayın ki kendiniz için özen göstereceğiniz her davranış yaşam konforunuzu biraz daha arttıracaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.