Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2406.5
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62485.77$

BAKLADAN    YARAR  SAĞLAMANIN  TAM  ZAMANI

07 April 2023, Friday 16:15

 

 

 

Vücudumuz için yararları oldukça çok olan, ülkemizde özellikle  Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yaygın yetiştirilen Bakla besleyici özelliğiyle de kıymetli bir sebzedir. Kendine özgü aroma ve kokusu olan bu sebze hem taze hem de kuru olarak tüketilebilir. İçinde bulunduğumuz bu  aylar   ise  Bakla tüketimi için  tam zamanıdır.

 

Besleyici ve yararlı olmasının birçok nedeni var. Öncelikle Bakla çok iyi bir lif (posa) kaynağıdır. Bu özelliğine karşın kalorisi oldukça düşüktür. Bu nedenle bağırsaklarımız için önemli olup, diyet programlarında oldukça destekleyici bir besindir. (Ancak iyi pişmemiş olanbakla şişkinlik ve gaz yaparak bağırsakları rahatsız edebilir.)Zengin protein ve kompleks  karbonhidrat içeriği bu besini vazgeçilmez kılabilir. Vitamin (A,B,C vit.) ve mineraller (Çinko, Demir, Bakır, Potasyum, Magnezyum) bakımından da zengin olan “Bakla” çok iyi bir antioksidandır. Ayrıca iyi bir folat kaynağı olması nedeniyle gebelik sürecindeki kadınlar için beslenmelerinde  yer  verebilecekleri  çok  iyi bir alternatiftir.

 

Yapılan çalışmalarda baklanın içerdiği yararlı mineraller sayesinde kan damarlarını gevşetmek suretiyle yüksek tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir. Dolayısıyla  koroner kalp hastalığında da önleyici olacaktır. Kemikleri güçlendirip, kansızlığa iyi gelen baklanın Parkinson  hastaları üzerinde de  etkisi bulunmaktadır. Araştırmalara göre Parkinson hastalarının tedavisinde kullanılan dopamin içermesi nedeniyle düzenli tüketimi hastalığın ilerlemesini engellemektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu  bireyin ilaç tedavisi görüyorsa mutlaka hekiminin bilgisi ve onayı dahilinde tüketmesi gerektiğidir.

 

Onca yararına karşın bakla yediğinde zarar görebilecek bazı bireyler de  vardır. Özelikle bakla zehirlenmesi olarak tanımlanan “favizm” hastalığı olanlar (hastalığı olup emziren anneler de dahil) çiğ bakladan  kesinlikle uzak durmalıdır. Aksi halde 5 ila 24 saat arasında baş ağrısı, sırt ağrısı, bulantı, ateş ve titremeyle başlayıp idrarda kırmızılık ve sarılıkla devam eden semptomlar kendini gösterir. Sipastik kolon diye de adlandırılan İrratabl bağırsak sendromu olan bireylerin de bakla tüketmeleri aşırı gaz yaparak rahatsızlık verebilir. Bunların yanı sıra antidepresan ilaç kullananların bakla içeriğindeki yüksek tiraminle etkileşime girmesi nedeniyle  tüketimi önerilmez. Son olarak bakla tüketimin bazı bireylerde alerjik etki yapabileceği de bilinmelidir.

Sağlıkla kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.