Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.1
  • BIST
    10260.66
  • BTC
    62718.51$

BALIK   VE   HELVANIN HİKAYESİ

16 February 2022, Wednesday 14:50

 

Menüde balık varsa   bol yeşillikli limonlu salata güzel bir ikili oluşturmaktadır. Balık kalp dostu omega-3 yağ asitlerinden zengin, içerisinde iyot, demir, çinko ve fosfor minerallerini  bulunduran harika bir besin kaynağıdır. C vitamini içeren besinler ile tüketildiğinde bu  besin ögelerinin  emilmesi de  kolaylaşmaktadır. Bunun için yeşil sebzeleri balık yanında tüketmek doğru bir tercihtir.

Balığın üstüne helva ikramı ise geleneksel bir hal almıştır. Her geleneksel davranışın altında ise tecrübe ile kazanılmış bir gerekçe olduğu araştırmalar yapıldıkça ortaya çıkmaktadır. Siz de bu durumu  kendinizde  gözlemlemişsinizdir ki balık tüketiminden sonra bir ağırlık hissi ve tatlı yeme isteği oluşmaktadır. Hiç sebebini merak ettiniz mi?

Balık tüketiminden sonra sindirim sistemimiz tahribata uğrar. Denizlerimizdeki kirlilikten dolayı balıklardaki ağır metalleri vücudumuza alırız ve vücut tarafından sindirilemediğinden yumuşak dokularda birikir. Mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydana gelir kan şekerimiz düşer. Düşen bu kan şekerini yükseltmek  için helva yeriz. Asıl helva yememizin sebebi ise içeriğineki  tahindir. Tahin helvası bizim toplumumuza özgü bir tatlı çeşididir. Bildiğiniz gibi tahinin hammaddesi ise susamyağıdır.

Özellikle Çin’de susam yağının ağır metal zehirlenmelerinin tedavisindeki etkilerini araştıran bazı çalışmalar yapılmıştır. Ağır metallerin vücuda verdiği zararı engellemek için farklı ajanlarla   yapılan  metal şelatlama  terapilerinin karaciğer ve böbrek hasarlarına yol açabildiği ve  önlenmesi adına doğal kaynaklı  ajanların geliştirilmesinin yararlı olacağı bildirilmiştir. Doğal kaynak olarak susam yağının şelatlama terapilerinde herhangi bir yan etkisinin olmadığı belirtilmiştir. Susam yağı ağır metallerden olan demir ve kurşun ile gelişen karaciğer ve böbrek toksisitesini tedavi edebilmekte üstelik istenmeyen bir etki de oluşmamaktadır. Susam yağı demir toksisitesine bağlı oluşan oksidatif stresi engellemektedir. Bununla birlikte enflamasyona neden olan aracıları ortadan kaldırmakta, kurşuna bağlı oluşan hücresel inflamatuar   reaksiyonları  da iyileştirmektedir.

Sonuç   olarak tahin helvası sindirim  sistemini  rahatlatmakta,  vücuda  giren  fosfor miktarını düzenleyerek, midedeki asit dengesi normale döndürmektedir.
 

Neden başka tatlı değil derseniz tüm bu faydaların haricinde,   sütlü tatlılar balığın bayat olma ihtimaline karşı risk oluşturmaktadır. Şerbetli tatlılar da içerdikleri şeker oranın yüksekliği ve yine mideyi rahatsız edeceğinden dolayı tercih edilmemelidir. Bu bilgiler ışığında her balık yemeğinin arkasından en iyi tatlı seçimi ölçülü yemek şartıyla tahin helvası olacaktır.




 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.