Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2400.3
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62498.36$

BAYRAMDA  BESLENME HATALARINA  DİKKAT EDİN…

29 April 2022, Friday 09:15

Bu zaman diliminde  oruç tutanlarınızın öğün sayısı ve beslenme düzeni de doğal olarak iftar ve sahur vakitlerine göre değişti. Durum böyle olunca orucun son bulduğu bayramın ilk günlerinde  beslenme şeklinde yapılan hatalar sizde sindirim zorluğu ve çeşitli sağlık sorunları olarak kendini  gösterebilir. Oruç süreci biter bitmez bayramda normal beslenmeye geçerken psikolojik olarak daha fazla yemek yeme isteği, Ramazan bayramında büyük porsiyonlar halinde besin tüketimine neden olabilir. Böyle durumlarda midede hazımsızlık, şişkinliklerin yanı sıra   geceleri yemekten sonra vücutta insülin konsantrasyonu artar, taşikardi ve ani kalp krizi vakaları  görülür. Bunlarla  birlikte aşırı yemek yemenin sonucu  bazı bireylerde bilinç kaybı, yüksek kan glukoz seviyeleri ve yüksek tansiyon meydana gelir.

Uzun günlerde tutulan oruç nedeniyle uzun süren açlık ve susuzluk metabolizmada yavaşlama ve vücut  yağ kütlesinde artışa neden oluyor. Ramazan ayında alıştığımız az  öğün sayısını devam ettirip özellikle  kahvaltı öğününü atlamak başlıca yapılan hataların başında geliyor. Bir başka hata ise börek, kızartma gibi ağır yiyeceklerle hazırlanan sofralar oluyor. Bu ağır yiyeceklerin yerine peynir, zeytin, tam tahıllı ekmekler, yumurta ve söğüş mevsim sebzelerin bulunduğu sağlıklı bir kahvaltı sofrası uzun süredir yavaşlayan metabolizmayı canlandırmanın en iyi yoludur.

Bunlar yetmezmiş gibi üstüne bayramda  geri çeviremediğimiz ikramlar (şeker, çikolata ve hamur işleri ;börek, baklava vb)  gibi glisemik indeksi yüksek olan  besinler cabası oluyor. Bu yedikleriniz kan şekerinizde ani yükselmelere ve sonrasında hızlı bir düşüşe neden olarak sizi daha çok bu çeşit yemeye itiyor. Tüketilen fazla enerji sonucu kilo almak kaçınılmaz oluyor. Bunun için; bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmek, aşırıya kaçmamak, yeterli ve dengeli beslenme prensiplerini unutmamak gerekir.

 

Toplum olarak ikramların yanında tabi ki çokça çay ve kahve de tüketmeyi de seviyoruz.Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazla tüketimi vücutta diüretik etki yaparak gün içerisinde  sıvı kaybına neden oluyor. Aynı zamanda fazla kafein tüketimi yüksek tansiyon ve çarpıntı gibi rahatsızlıklar oluşturuyor. Bu nedenlerle bayramda 2-3 fincan çay ve kahveyi geçmemeye özen gösterip şekersiz içmeyi tercih edin. Çay ve kahve tüketiminizle doğru orantılı olarak su tüketiminizi de arttırın.

Özetleyecek olursak öğün atlamak yada öğünlerde ağır yağlı yiyecekler tercih etmek,  sevdiklerinizin ikram ettiği tatlıları, börekleri öğün olarak kabul etmek Ramazan ayının akabinde yapılan başlıca beslenme hatalarıdır.Bu hatalara düşmemek için beslenme bilincinde olup, ziyaretlerinizi yapmadan önce ana öğün zamanınız geldiyse hafif bir yemek yemeniz  bayram ikramlarında  kontrollü olmanızı sağlar.

 

Sağlıklı, keyifli   bir bayram geçirmeniz dileğiyle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.