Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2397.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61220.05$

BEDENİNİZDEN     GELEN   SİNYALLER  İPUCU OLABİLİR…

18 April 2022, Monday 10:16

Vücudumuz sayısız mekanizmaların muhteşem, kusursuz işleyişi ile çalışan kocaman bir fabrika gibidir. İnsanın vücudunu tanıması, ondan gelen iyi ya da kötü sinyallere dikkate alması bu fabrikanın iyi çalışıp çalışmadığı konusunda kişiye fikir verir. Vücut dediğimiz bu  fabrikanın   performanslı çalışması uygun yakıtının olmasına bağlıdır.

Nedir bu  yakıtlar ?

Besinlerden aldığımız makro ve mikro nütrientler yani besin maddeleridir. Makro nütrientler; karbonhidrat, potein ve yağ olarak, mikro nütrientler ise; vitaminler, mineraller ve iz elementler olarak gruplandırılır.Vücudumuz makro nütrientlere  fazla miktarda ihtiyaç duyarken mikro nütrientlere daha az miktarda ihtiyaç duyar.Ancak yeteri kadar alınmadıklarında ise bir çarkın dişlisinin kırılması misali tıkır tıkır işleyen makinada aksamalar oluşmaya başlar.

Örnek vermek gerekirse,  B grubu besinlerden B6 vitamini protein, karbonhidrat ve yağ mekanizmasında yer alır. Ruhsal durumumuzda etkili olan serotonin  yapımında görevlidir ve kolesterol birikimini önlemeye yardımcı olarak kalbi de korur. Et, karaciğer, böbrek, tahıllar,fındık ve kurubaklagiller en iyi kaynaklarıdır. B6 vitamin yetersizliğinde sinir ve sindirim sistemi bozulur, deride yara oluşumu, bayılma nöbetleri, huzursuzluk, böbreklerde taş oluşumu ve büyüme gerilikleri görülebilir. Yine B12 vitamini bağışıklık sisteminde, protein mekanizmasında, sinir sisteminde ve kan hücrelerinin yapımında görev alır. Et, karaciğer, süt, yumurta ve balık en iyi besin kaynaklarıdır.VücudunuzdaB12 vitamin eksikliği varsa, sinir sisteminde bozukluklar, uyuşukluk, unutkanlık, pernisiyöz anemi dediğimiz B12 anemisi, kol ve bacaklarda uyuşma hissi, hissetme duyusunda azalma ve kasılmalar oluşur.

Başlıca toplumumuzda eksikliği görülen Demir minerali alyuvarların içinde bulunur ve oksijenleri taşıyan hemoglobin maddesinin yapımında kullanılır. En iyi havansal kaynağı kırımızı et, karaciğer,tavuk eti ve yumurta sarısıdır.Bitkisel olarak ise barbunya,nohut,kara mercimek gibi kurubaklagiller ve brokoli,ıspanak sebzelerinde bulunur.Eksikliğinde kronik bir yorgunluk, nefes darlığı,el ve ayaklarda uyuşma şikayetleriniz olur.Vücudunuzu ısıtmakta güçlük çeker ve  sık sık hastalanırsınız.

Bir diğer önemli mineral olan Magnezyum vücudumuzda 400 den fazla enzimde görev alır. Ispanak, pazı, badem, susam, kabak çekirdeği,kabak,kahverengi pirinç ve bitter çikolata iyi magnezyum kaynaklarıdır.bacaklarınızda sık sık kramplar yaşıyorsanız,kaygı ve stresiniz çoksa,aşırı tatlı tüketimi isteğiniz varsa,tansiyon sorunları yaşıyorsanız bu mineralin eksikliğinden söz edebiliriz.

Bunlarla birlikte vücutta  bir çok vitamin ve mineral eksikliğine bağlı sinyaller alırız. Sizlerin de  benzer yada daha farklı şikayetleri olursa vücudun bu sinyallerine kulak verip, sisteminizin  tam kapasiteli çalışabilmesi için  bir sağlık profesyonelinden yardım almanız kendiniz için yapacağınız en güzel iyilik olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.