Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2397.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61220.05$

BEL   ÇEVRENİZDEKİ   89-102   MESAJINA  DİKKAT

29 October 2022, Saturday 16:03

Sağlıklı vücut belirteçlerinden biri olan beden kütle indeksi (BKi) bize her zaman aynı ipuçlarını vermeyebilir. Yaşınıza göre kütle indeksiniz normal araklıkta bile olsa eğer bel çevreniz genişlemiş ise bu sağlığınız için bir uyarı olabilir.

Pratikte bel çevresi ölçümü bize sağlık durumumuz hakkında tahmini bilgi verebilir. Bel çevresinde oluşan yağ artışı santral obezite olarak adlandırılır. Visseral yağlanma da dediğimiz bu durumda iç organlarımızın etrafında ve bel bölgesinde  yağ birikimi olur. Santral obezitesi olan bireylerin beden kütle indeksi normal bile olsa kalp hastalıklarına yakalanma riski  normal bireylere göre %25 daha fazladır. Obez olup (BKİ ye göre) aynı zamanda bel çevresi de normalin üzerinde olan bireylerde ise risk oranı % 56 gösterilmiştir. Bu oldukça korkutucu bir oran olarak karşımıza çıkıyor. Bel çevresinin yüksekliği kalp hastalıkları riskinin  yanı sıra metabolik sendrom dediğimiz çoklu  sağlık sıkıntılarını da yanında getirebiliyor. Kolesterol, trigliserit seviyelerinin yüksekliği, kan basıncı(tansiyon) ve kan şekerinin yüksekliği gibi  şikayetlerden  en az üç tanesine  sahipseniz metabolik sendromunuz var anlamına geliyor.

Bel çevresi genişliği derken ne demek istediğimize bir bakalım...Elbette vücut yapıları herkeste farklılık gösterir ancak genel klavuzlarda bildirildiğine göre; bel çevresini ölçtüğümüzde kadınlarda 89 cm, erkeklerde ise 102 cm’ nin üzerinde bulunuyorsa bu tipik bir visseral yağlanma göstergesidir.Asyalı halklarda bu ölçü daha düşük olmakla birlikte eğer geniş vücut yapısına sahipseniz hafif artış kabul edilebilir.Bununla birlikte bel-kalça oranı da   (bel çevresini kalça çevresine bölerek) hesaplanarak risk ölçümü yapılabilir. Bu oranın  kadınlarda 0.85, erkeklerde 0.95 ve üzerinde bulunması  kişinin risk altında  olduğunu gösterir.

Bu değerleri saptayabilmek için ise doğru ölçüm tekniklerini kullanmak önemlidir. Ölçümler dik pozisyonda durarak  son kaburga kemiği ile kalça kemiğinin en üst kısmının ortasından veya daha basit şekliyle yaklaşık olarak göbek deliği seviyesinden mezuranın tam bir tur çevrelenmesi suretiyle yapılır. Bu esnada karın kesinlikle içeri çekilmez. Kalça genişliği ise aynı pozisyonda mezura kalçanın en geniş kısmından çok sıkmadan çevrelenerek ölçülür. Siz de kendinizin ve sevdiklerinizin ölçümünü yaparak sağlığınız hakkında kabaca risk analizi yapıp, beslenme biçimi  ve yaşam tarzınızda gerekli değişiklikleri yaparak önlem alabilirsiniz.

Sağlıkla ve mutlulukla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.