Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2393.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62028.3$

BESİN ALERJİNİZ OLABİLİR…

09 February 2022, Wednesday 12:21

Vücudumuz her gün çevresinde bulunan çok sayıda madde ile karşılaşmaktadır. Bu maddeler ağız, burun, gözler, akciğerler olmak üzere çeşitli yollardan vücudumuza girmektedir. Vücudumuz bu maddelerin önemli bir kısmını özellikle besinleri, işleyerek kullanmakta ve geriye kalan artıkları dışarı atmaktadır.

Ancak besin alerjisi diye bir durum var ki; besinin içerdiği proteinlere karşı gelişen immünolojik bir reaksiyon olarak tanımlanmaktadır. Aslına bakarsanız her bebek doğumdan itibaren alerjenlerle karşılaşmaya başlar; ancak ne zaman ve nasıl alerjik olayların tetiklendiği bilinmemektedir. Anne rahminde duyarlılığın başlayabileceği ileri sürülmektedir. Hatta sezeryanla doğan bebeklerin, normal doğan bebeklere göre daha yüksek risk grubunda olduğu bilinmektedir.

Alerjik reaksiyonlara neden olan yüz elliye yakın besin saptanmıştır. Bebeklik ve çocukluk çağında başlıca en sık alerjen etkisinin olduğu düşünülen besinler, inek sütü, tavuk yumurtası, soya fasulyesi, buğday; yetişkinlerde ise kabuklu deniz ürünleri, balık, yer fıstığı ve kabuklu yemişlerdir.  Alerjen besinler arasında baklagiller, sebzeler, meyveler, sığır eti, kuzu eti, domuz eti, tavuk eti  ve  hindi eti yer almaktadır.

Besin alerjileri çeşidine göre farklı klinik bulgular göstermektedir. En sık görüleni ise dudaklarda şişme, yüzde kızarma ve şişmedir. Bulantı, kusma,kramp,ciltte oluşan kızarıklıklar, burun tıkanıklığı akıntı, kaşıntı, hapşurma ve dilde şişme gibi  bulgulara alerji türüne göre rastlanmaktadır.

Hastanın şikayetlerine özgü fiziki inceleme ve çeşitli besin uyarı testleri ile tanı konulmaktadır. Besin alerjisi tanısında hastanın öyküsünden alerji olasılığını düşünmek, deri veya laboratuar testleri ile alerjeni belirlemek pratikte yeterli olsa da,uyarı testi ile  ya da uzun süre besin  eliminasyonu ile tanının kesinleştirilmesi de önerilmektedir.

Besin alerjilerinden korunmak için bebekleri en az 6 ay süreyle sadece anne sütü ile beslenmeli  ve  6 aydan önce  erken ek besine geçiş yapılmamalıdır. Yapılan bir çok çalışmada anne sütüyle beslenen çocukların, anne sütüyle beslenmeyenlere göre alerjik hastalık geçirme  riskinin daha  düşük olduğu belirtilmiştir. Riskli bebeklerin annelerine fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi alerjen besinleri tüketmekten kaçınmaları ve gerek görülmesi halinde yumurta, inek sütü ve balık  gibi besinleri de diyetlerinden çıkarmaları önerilmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.