Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61406.81$

BESİNLERİ UYGUN KOŞULLARDA SAKLAMAK ÖNEMLİ

16 March 2022, Wednesday 10:59

Mutfağımıza giren besinlerin satın alınması ve pişirilmesi kadar bu besinleri uygun koşullarda korumak, buzdolaplarında saklamak oldukça önemlidir. Böylece yiyeceklerimizi besin değerlerini ve tazeliklerini kaybetmeden tüketerek onlardan maksimum faydayı sağlamış oluruz. Aksi takdirde vitamin, mineral ve diğer makro besin ögeleri açısından eksik beslenme olacaktır. Bunun için yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak bazı kurallar dikkate alınmalıdır. Yiyeceklerin yanlış yöntemlerle saklanmasının yalnız sağlığa değil, bütçeye de zarar verdiği unutulmamalıdır. Öncelikle tüm besinler için geçerli olan en önemli kural, bozulma şüphesi olan  besinlerin  bekletilmeden  hemen atılmasıdır.

Pişirilen yemekler sıcak haldeyken hemen dolaba konulmamalı, oda sıcaklığına geldikten sonra uygun bir kaba alınıp buzdolabına kaldırılmalıdır. Pişmiş hiçbir yiyecek de buzdolabına ağzı açık bir şekilde konmamalıdır. Yiyeceklerin kokusunun birbirine karışmaması için de mümkün olduğunca birbirinden uzak tutulmalıdır.

Patates, soğan ve sarımsak gibi kök sebzeler ise buzdolabında saklanmamalı ve güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Kök sebzelerin 10 dereceden soğuk olmamak şartıyla, hava alabilecek gibi delikli kaplarda oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Sebzeler ve meyveler önceden değil, yiyeceğiniz yada pişireceğiniz zaman yıkanmalıdır. Sakladığınız poşetlerin ağzını yarım açık bırakarak ya da birkaç delik açarak nemlenmeleri engellenmelidir. Çünkü nem çürümeyi hızlandırır. Meyve ve sebzeler bir arada saklanmamalıdır. Çünkü bazı meyveler etilen gazı üretir ve bu da yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden olur. Birçok meyve ve sebze buzdolabında daha iyi saklanır. Ancak domates, patates, sarımsak, soğan buzdolabına konmaması gereken sebzelerdendir. Aldığınız muzları 2-3 gün içinde tüketmeyecekseniz, buzdolabında saklanmalıdır. Kabuklarının kararması içinin daha uzun süre sert kalmasını sağlayacaktır. Mantarları ise kağıt torbada buzdolabında saklamak daha taze kalmasını sağlayacaktır. Hava geçirmez bir kap içinde saklamak ise nemlenmesine ve dokusunun pörsümesine neden olacaktır. Enginar, kuşkonmaz, kereviz gibi sebzelerin içeriğinde bulunan suyun azalıp tazeliğini kaybetmemesi için buzdolabında saklanması uygun olacaktır.

Alışveriş yaparken en son etleri satın almaya dikkat edilmelidir. Etler buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında saklanmalıdır. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz et paketini bir kez de alüminyum folyoya (et alüminyum folyo ile temas etmemeli) sarıp derin dondurucuya koyup, üzerine paketlediğiniz tarihi yazılmalıdır. Kırmızı çiğ et buzdolabında en fazla 3-4 gün dayanır. Sosis ve salam paketi açıldıktan sonra 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır. Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, sosis ve salam 1-2 ay saklanabilir. Et çözüldüyse de tekrar dondurulmamalı ve pişirilmelidir.

Yumurta satın alırken son kullanma tarihine dikkat edilmelidir ve yıkamadan orijinal paketinin içinde buzdolabının orta veya alt rafında saklanmalıdır. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka bulunur. Yıkanma esnasında bu tabaka kaybolur ve gözenekler açılır. Bu durum bakterilerin yumurtanın içine sızmasına neden olur. Yumurtalar buzdolabında 3 hafta kadar saklanabilir. Katı pişmiş yumurta kabuğu soyulmadan 1 hafta, yumurta akı 4 gün, yumurta sarısı ise sıkıca kapalı bir kapta 2 gün süreyle buzdolabında saklanabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.