Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61040.3$

BESLENME      ŞEKLİ   OKUL  BAŞARISINI  ETKİLEYEBİLİR

09 September 2022, Friday 16:17

 

Eylül ayının gelmesiyle yeni eğitim ve öğretim yılı başladı. Tatil boyunca geç yatış saatleri ve geç uyanışla birlikte doğal olarak beslenmede  öğün  saatleri  atlandı  ve  düzen bozuldu. Şimdi   erken  uyanma ve okula gitme zamanı ,dolayısıyla anne babaların da çocuklarından iyi bir performans  ile  başarı beklentilerinin de zamanı geldi.

Peki    çocukların  başarısını neler etkileyebilir düşündünüz mü?

Pedogoglara göre; duygusal faktörler, zihinsel faktörler, motivasyon eksikliği, sınav kaygısı, benlik algısı,  ebeveyn ve kardeş tutumları, arkadaşlık ilişkileri, okul-öğretmen faktörü ve ders çalışma yöntemleri gibi faktörler çocuğun başarısını etkilyebilir. Bu durumda “beslenme şekli okul başarısını etkileyebilir mi?“ diye düşündüğümüzde ise elbette bedensel ve zihinsel gelişim  sağlıklı ve dengeli  beslenme biçiminden geçtiğine göre çocukların başarısını da doğru orantılı olarak etkileyebilir.

Tatilde geç saatlere kadar uyumaya alışan çocuklarımız sabah kahvaltı etmeye nazlanarak anneleri zorlamaya başlayabilir. Annelerin birçoğu da  bu sorunu çocuğun eline bir poğaça ya da simit vererek çözmeye çalışabilir. Oysa çalışmalar kahvaltı alışkanlığı olan çocukların bilişsel faaliyetlerinin daha iyi olup, konsantre  olma sorunu yaşamadıklarını gösteriyor. Bu nedenle özellikle kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin, ekmek ve süt gibi temel besinlerin alımı sağlanmalı, gerek peynirle hazırlanmış tostlar, gerek krepler yapılarak çocukların besin tüketimi kolaylaştırılmalıdır. Gün içerisinde hem enerji ihtiyacını karşılamak hem de içeriğinde bulunan mineral, vitamin ve sağlıklı yağ olan omega-3 yağ asitlerinden yararlanılarak  bilişsel fonksiyonları destekleyerek çocuğun  başarısına katkıda bulunacak besinlere öncelik verilmelidir.

Okula giderken çocuklar için hazırladığımız beslenme çantalarına  gelecek olursak, öncelikle besin içeriği  yüksek ve boş enerji oluşturmayan yiyecekleri bulundurmak gerekir. Tüketildiği gibi anlık kan şekerini yükselten ancak besleyici bir özelliği olmayan şekerlemeler, hazır meyve suları,gazlı içecekler,içerisinde yoğun doymuş ya da trans yağ ve fruktoz şurubu  gibi yoğun şeker bulunduran paketli kekler , bisküviler,cipsler gibi yiyecekler yerine; evde yapılmış cevizli kekler,süt, kıymalı ev poğaçası, meyve, sütlü tatlı,ton balıklı sandviç, taze meyve suyu, fındıklı kurabiye,peynirli tost veya sandviç, ayran, salata yada söğüş,kuru meyve karışımı,tam tahıllı ekmekle hazırlanmış tavuklu sandviç, ayran, peynirli veya sebzeli börek, ev yapımı az şekerli komposto, kuru yemiş karışımı gibi gerçek besleyici değeri olan yiyeceklere yer verilmelidir.

Çocuklar için çantalarında her besin grubunun  bulunması çocuğun besinlerden tam olarak faydalanmasını sağlayarak enerji düşüşlerinin önüne geçecektir. Dolayısıyla derse verecekleri dikkat süreleri ve dinleme kaliteleri artacaktır.Bu durumda çocuklar her fırsatta  şeker,cips gibi atıştırmalıkları tercih etmeyecektir.Tüm bunların yanı sıra çocukları yeteri kadar su içmeleri konusunda desteklemeyi ihmal etmeyin.Unutmayın  çocuklarınızın akademik başarısına verdiğimiz önem kadar  beslenmesine de önem verirseniz  ruh ve beden sağlığı bütünlüğü ile  başarısı da desteklenecektir…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.