Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2400.0
  • BIST
    10257.72
  • BTC
    62252.98$

BESLENMEDE YENİ TREND  “ORUÇ TUTMAK”

15 February 2022, Tuesday 09:55

Aslına bakarsanız biz Müslümanlar için hiçte yeni olmayan  ve ibadet  olarak uyguladığımız “ORUÇ” son zamanlarda beslenme trendi olarak gün yüzüne çıkıyor. Günümüzde artık biliniyor ki sürekli yemek yeme halinde olmak ve gün içinde vücuda devamlı insülin salgılatmak sağlıklı yaş almak için ideal değil ve bu durum kalp damar hastalıkları, kanser, Alzheimer, diyabet gibi birçok hastalık riskini arttırıyor. Yani sağlıklı yaş almak için öğün sayısını bir miktar düşürmekte ve yüksek glisemik yüklü besinlerden olabildiğince uzak durmakta yarar var.

Son yapılan araştırmalara göre binlerce yıldır farklı dinler arasında uygulanan oruç tutma, yaşlanmayı hızlandıran oksidatif stresi ve enflemasyonu azaltmaya yardımcı olduğu, enerji metabolizmasını düzenlediği ve vücuda kendini tamir etmesi için  zaman tanıdığını göstermektedir. Yani oruç tutmak  yaşlanmayı  yavaşlatmaya ve hastalıkları önlemeye yardımcıdır.

Medikal merkezlerde uygulanan  bu oruç bizim Ramazan-ı Şerif ayında tuttuğumuz oruçtan biraz daha farklı şöyle ki;  yemek yemediğiniz ancak su, soda, bitki çayı ve benzeri kalori değeri olmayan şeyler içebildiğiniz belli bir zaman periyodu şeklindedir. Yaklaşık 20 gün boyunca uygulanır ve  anti-aging amaçlıdır.(Bu orucun ismine fasting denilmektedir).Yani vücudunuzun kendini yenilemesine ve enerji metabolizmasını düzenlemeye izin vermesi için süre tanınır. Bu süre genellikle 12 saatlik bir açlık süresidir. Bu 12 saati sabah ve akşam öğünü arası hiçbir şey yemeden yakalamak da mümkün, akşam yemeğinizden sonra bir şey yemeyerek uyku süresi ve kahvaltı yapana kadarki zamanla da.

Fasting denilen oruç şeklini ne kadar süreli sürdürmek doğru tam olarak bilemiyoruz. Henüz bilimsel çalışmaları yeni olan bu beslenme şekli araştırmalar ışığında daha da netleşecektir.  Huzur  ve mutluluğu  budistlerin ibadeti olan yogada arayanlar bir zamanlar oldukça ön plandaydı. Şimdilerde de sağlıklı bir yaşam,daha genç bir görünüm,sürekli iyilik hali  için en doğru beslenme şeklini arayan insanlık bunu “fasting”de bulmasıyla bu oruç şeklinin oldukça moda olacağının ipuçlarını veriyor.

Ancak  biz biliyoruz ki bizim için senede bir ay tutulan Ramazan orucu hem  vücut sıhhatimiz için, hem manevi  iyilik halimiz  için   bundan 400 yıl önce bize hediye edildi…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.