Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2391.5
  • BIST
    10211.63
  • BTC
    61009.93$

Binalarınızın deprem risk analizlerini mutlaka öğrenin

07 March 2024, Thursday 12:02

 

 

Deprem gerçeği, hiçbir zaman unutmamamız ve daima hazır olmamız gereken bir gerçek. Hele de Manisa gibi, altından onlarca fay hattı geçen bir şehirde yaşıyorsak…

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) geçen yıl 6 Şubat’ta yaşadığımız ve on binlerce insanımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş depremlerinin ardından çok önemli bir çalışma başlattı. Başka şehirde böyle bir çalışma var mı, bilmiyorum ama tüm kentlerde mutlaka yapılmalı.

Deprem Riski Analizi Projesi kapsamında MCBÜ akademisyenleri ve İnşaat Mühendisleri Odası uzmanlarından oluşan 40 kişilik ekip, bina risk analizlerini yaptı.

Sahadan toplanıp MCBÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne ulaştırılmasıyla elde edilen veriler ışığında, Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde 132 bin bağımsız bölümün çalışmaları bitti.

Analiz sonuçlarının Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde ev sahiplerine duyurulmasına da başlandı. Manisalılar, evlerinin risk analiz sonuçlarını almak için Kültür Merkezi’ne mutlaka gitmeli ve sonuçları almalı.

Bu sonuçları aldıktan sonra da binaları eğer depreme karşı dayanıksızsa gereken önlemlerin alınması gerekiyor. Bu noktada işi ev sahiplerine bırakmak yerine ilgili kurumlar ve yerel yönetimlerin de devreye girmesi şart.

Depreme karşı dayanıksız olan binaların yıkılması veya güçlendirilmesine karşı yasal bir mevzuat doğrultusunda zorunluluklar getirilmeli. Ancak burada vatandaşa maddi ve manevi olarak da destek olunmalı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin depremle ilgili bu çalışması, tüm binaların depreme dayanıklı hale geldiği gün bitmiş olacaktır. Bu noktada herkes üstüne düşen sorumluluğu yapmalı…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.