Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2417.8
  • BIST
    10267.25
  • BTC
    61334.47$

Bir Kenti Tanıt(ama)mak

02 May 2023, Tuesday 15:07

56. Uluslararası Tekirdağ Kiraz festivali ,50.Kemalpaşa Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali, 44. Geleneksel Uluborlu Kiraz Festivali, 48. Kocaeli Altın Kiraz Festivali, 42. Geleneksel Mihalıççıklılar Günü ve Kiraz Festivali, Lapseki Belediyesi 37. Kiraz Festivali, 27. Yeşilyurt Kiraz Festivali, Yeşilli 16. Uluslararası Kültür Sanat ve Kiraz Festivali, 12. Polonezköy Kiraz Festivali, 11. Geleneksel Bağcılar Kiraz Festivali, 11. Buca-Belenbaşı Kiraz Festivali, 8. Akşehir Kiraz Kültür ve Sanat Festivali, 14. Şereflikoçhisar Kavun Festivali, Kırıkhan 13. Geleneksel Kavun Festivali, Kızılırmak 11. Kavun Festivali, 10. Selimpaşa Topatan Kavunu Festivali, 20.Akıncılar Kültür Sanat ve Kavun Festivali, 6. Yeşil Çomlu Kavun Festivali, Urla 6. Kavun Festivali, Fethiye 4. Kavun Festivali, Bafra 17.Kavun ve Karpuz Festivali, 55.Geleneksel Ormana Üzüm Festivali, 50. Ürgüp Uluslararası Bağbozumu Festivali, Tarsus 33'ncü Üzüm ve Kültür Festivali, 27.İncesu Kültür Turizm ve Üzüm Festivali, 25.Çal Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali, 25.Yenicekent Tripolis Kültür ve Turfanda Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm Festivali, Bekilli 19. Kültür, Sanat ve Üzüm Festivali, 22.Bozcaada Bağbozumu Festivali, 14. Kırklareli Bağ Bozumu Şenlikleri, Sarıgöl 14. Sultaniye Üzüm Festivali, 14.Orcik Festivali ve Bağ Bozumu Şenlikleri, 13.Uluslararası Kalecik Karası Üzüm Festivali, 13.Geleneksel Tapan Kültür ve Üzüm Şenliği , 13.Kösedere Üzüm Şenliği, 11. Kavacık Üzüm Festivali, 7.Musabeyli Üzüm Festivali, 51.Uluslararası Sultanhisar-Atça Nysa Çilek Tarım Kültür ve Sanat Festivali, 41.Geleneksel Demirköy Çilek Festivali, 34.Sivaslı Çilek Kültür ve Sanat Festivali, Köprübaşı 22.Geleneksel Yayladağı Kültür, Sanat ve Çilek Festivali, 20. Yayladağı Çilek Festivali, 18. Çilek Kültür ve Sanat Festivali, 17.Geleneksel Canik Çilek Festivali, 14.Geleneksel Sermayecik Çilek Festivali, 12. Emiralem Çilek Festivali, Yalova 12. Geleneksel Çilek Festivali, 12.Geleneksel Yeşilırmak Çilek Festivali, Ereğli Çilek Festivali, 7. Mahmudiye Çilek Festivali, Orhangazi 41. Zeytin festivali, 30. Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali, 17.Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali, 17. Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Festivali, 10.Saipler Zeytin Festivali, 9.Milas Zeytin Hasat Şenliği, 8. Küçükkuyu Zeytin Çiçeği Festivali, 5. Trilye Zeytin Şenliği, 3.Geyve Ayva Festivali..
        Sabırla okuyanlar yukarıda adı geçen festivallerden yalnızca İkisinin Manisa’da olduğunu ama Üzüm, Zeytin, Kiraz, Çilek ve Kavunun Manisa’nın tarımsal zenginliği olduğunu bilir.  Oysa ki; Üzüm’ün başkenti, Zeytin diyarı, Kuzey yarım kürenin ilk kiraz hasadı yapılan Manisa’nın tarım zenginliği tanıtılamıyor.
        Kültür turizmi kapsamı altında yer alan festivaller, bir bölgede belirli periyodlarda toplumun kendine has bir değeri kutlamak veya bir olay ve kişiyi anmak amacıyla yürüttükleri kültürel, sanatsal ve sosyal içerikli etkinliklerdir. Bir değeri veya geleneği anmak amacıyla düzenlenen festivallerin zamanla bu geleneği yaşatmak amacına da hizmet ettiğini görüyoruz.
       Festivallerin Kültürel etkileşimi ile oluşabilecek ve her zaman eksikliğini dile getirdiğim Kent kimliği;  kentin coğrafi, kültürel, mimari, tarihi, doğal vb. değerleri açısından  diğer kentlerden ayırıcı olan kendine özel nitelikleridir. Canlı bir organizmadan ayırt edilemeyecek özelliklere sahip olan kentler doğarlar, yaşarlar ve büyürler. Eğer iyi bakılmazlarsa sorunlarıyla birlikte büyümeye devam ederler ve yalnızca sorunlarıyla anılırlar. Bulunduğu kentle özdeşleşmiş her bir tarihi, doğal veya kültürel değer o kente ruhunu veren ortak kimlik inşasının yapı taşının bizzat kendisidir. Bu nedenle var olan değerler belirlenmeli, vurgulanmalı, analiz edilmeli ve sahip oldukları anlamlar benimsenmelidir. Turizm- tanıtım stratejisi, Kültür yol haritası ile kentin dönük planlamalar yapılması ile etkisi maalesef yerel düzeyde kalan “Uluslararası Mesir Macunu Festivali”nin de kaybettiği imajın kazanması sağlanabilir.
      Tarihi, kültürü, iklimi ve eşsiz doğal alanları ile Ege’nin emek kenti, tarihsel kimliği ve köklü mirasından beslenen Manisa’nın; yalnızca birkaç festival, veya fuar ile kimlik kazanamayacağını, turizm strateji planı ile destinasyon çalışmalarının yapılmasıyla kültürel etki kentte hissedilecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.