Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.1
  • BIST
    10260.66
  • BTC
    62718.51$

BULK  NEDİR ?  BU DÖNEMDE  NASIL BESLENMELİ?

27 February 2023, Monday 10:22

Türkçe anlamı hacim olan "Bulk" özellikle  vücut geliştirme sporu yapan bireyler arasında yaygın bilinen  vücut geliştirme aşamalarından biridir.  Bulk aşamasına gelen sporcunun amacı maksimum kas seviyesine çıkmaktır.

Bu dönemde yüksek miktarda  kalori alınarak, alınan  kaloriyi kasa çevirmek için ağırlık antrenmanı yapılır.Ancak yüksek miktarda alınan kalorilerinin  her zaman  hepsi kasa dönüşmeyerek kişi de vücut yağlanmalarına da neden olabilir. Bu nedenle  "Bulk" döneminde beslenme şekli ve yapılan antrenman seviyeleri önem kazanır. Beslenme planında protein içeren besinlere ağırlık verip spor programında da maksimum kaldırabilceğiniz ağırlıklarla en uzun  setlerle antrenman yapmanız size kas yapımında istediğiniz seviyeye çıkarabilir.

Bu dönem dirty bulk ve clean bulk olarak uygulanabilir. Clean bulk yöntemi ile  daha az yağ alarak yavaş ancak sağlıklı bir şekilde hacim elde edilir.Dirty bulk uygulamasında ise yüksek kalori almak adına   seçim yapmadan kontrolsüz tüketilen sağlıksız besinler şeker, tansiyon ve böbrek hastalıkları gibi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Dolayısıyla bu dönemi doğru bir şekilde gerçekleştirebilmenin yolu beslenme planı çerçevesinde besin seçimine çok dikkat etmekten geçer.

Bulk Döneminde Beslenme  Nasıl Olmalı?

Öncelikle vücut tipinizi çok iyi tanımalısınız. Kolay kilo alabilen (endomorf tip) bir yapınız varsa basit şekerlerden uzak durarak karbonhidrat alımınızı kısıtlamalısınız.Beslenme programınızda yeteri kadar protein ve az miktarda da sağlıklı yağlara yer vermelisiniz. Kolay kilo alıp verebilen (mezoform tip) bir yapınız varsa karbonhidrat, protein ve yağ miktarını dengeli şekilde arttırmalısınız.Zor kilo alan (ektomorf tip) zayıf bir yapınız varsa karbonhidrat miktarını biraz daha arttırmalısınız.

Clean bulk döneminde amaç elbette bol miktarda beslenmektir. Ancak bu dönemde basit karbonhidratlar (şeker, unlu gıdalar, tahıllar) yerine kompleks karbonhidratlar (sebze, meyve ve kurubaklagiller) tercih edilmelidir. Bu dönemde  minimum miktarda yağ  alımı ve maksimum miktarda kas kazanımı önemlidir.

Genellikle clean bulk uygulamasında, yoğurt, tavuk göğsü, ton balığı, hindi, baklagiller, yumurta, yulaf ezmesi, lor peyniri, fındık, badem, ceviz, fıstık, esmer/tahıllı makarna, tam buğday ekmeği,esmer pirinç, zeytin yağı, tereyağ gibi besinler tercih edilse de bilinçsizce ve kalori hesaplamadan yapılan programların vücuda yarar yerine zarar verebileceği de bilinmelidir. Bu nedenle daha verimli sonuçlar alabilmek için  bir beslenme uzmanı danışmanlığında düzenli vücut analizleri yapılarak yağ ve kas alımları  değerlendirmeli ve kişiye özel hazırlanan beslenme programı ile ilerlenmelidir.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.