Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$

Çanakkale Zaferi

18 March 2023, Saturday 10:02

    Görünürde, Avusturya-Macaristan veliahdının Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’yı ziyareti sırasında veliahtta karşı düzenlenen suikast sebebi dünya düzenini etkileyen 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olmuştur.

   Yaklaşık 4 yıl süren (1914-1918) bu savaş İtilaf ve İttifak devletleri arasında olup pek çok ülkeye sıçrayan savaş Osmanlı Devleti’ni de etkisi altına almıştı. Osmanlı Devleti’nin bu dönemde güç kaybı yaşadığının farkında olan itilaf devletleri Osmanlı’yı “Hasta Adam” diye nitelendirmiş ve bu güçsüzlük haline güvenerek Osmanlı’yı karşılarına almışlardı. Osmanlı ise savaşı Almanya’nın kazanacağı inancıyla savaşa Almanya yanında dahil olmuştur.

  İtilaf devletleri Rusya ile aralarında bir yol açmak, bu yolda erzak, silah gibi yardımları tedarik etmek için aynı zamanda da Almanya’yı zayıflatıp müttefiklerinden birini savaş dışı bırakma isteği onları Çanakkale’ye yönlendirmişti.

  Kara ve deniz yoluyla Çanakkale’de Osmanlı’ya savaş açan itilaf devletlerinin deniz savaşı 19 Şubat 1915 yılında başlamış ve 18 Mart 1915 tarihine kadar devam etmiştir.

    Çanakkale savaşıyla birlikte Türklerin ilk bağımsızlık adımı atılmış ve dünyadaki güç dengeleri değişmiştir. Tarihin seyrini değiştiren bu savaş Türk tarihinin en önemli savaşları arasındadır. Savaşın sonunda itilaf devletlerinden 250 bin asker ölürken 253 bin Türk askeri şehit olmuştur.

    Çanakkale Savaşı Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmış ve bu zafer Türk milletine motivasyon olmuş daha sonraki savaşlar için özgüven ve yeterlilik duygusunu pekiştirmiş  bu da Türk milletini cesaretlendirmiştir. Yenilmez denen İngiltere’ye karşı savaş kazanan bu Aziz millet yapabileceklerini tüm dünyaya göstermiş oldu.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.