Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61040.3$

Cennet Hurmasının Güzel Etkileri

23 November 2023, Thursday 15:09

 

 

İlk bakışta domatesi andıran fakat domates kadar kırmızı olmayan ve olgunlaşmış meyvesinin oldukça yumuşak dokusu olan Cennet Hurmasını bazılarınız Trabzon Hurması olarak da bilir. Önceki yıllara nazaran pazarda ve mutfaklarda daha çok yer alan ve lezzeti bakımında yemesi keyif  veren  bu güzel meyvenin yararlarını öğrenince daha fazla tüketmek isteyebilirsiniz.

Sonbaharda toplanan meyvenin ham halinin rengi sarı, dokusu oldukça sert ve tadı ağızda buruk (kekremsi) bir tat bırakır. Ağızda bıraktığı bu buruk tat çoğu kişinin meyveden uzaklaşmasına neden  olsa da  asıl tadını aldığı olgunlaşmış ve renginin turuncuya dönmüş haliyle kış mevsimin başlarına kadar pazarda ya da manav reyonlarında bulunabilir. Mevsimi geçse de  tıpkı incir ya da kayısı gibi kurusu da tüketilebilir. Ayrıca  kek, puding, sos gibi çeşitli tariflerde kullanılabilir.

Sağlıklı bir karbonhidrat olmasının yanı sıra diğer meyvelerde de olduğu gibi ölçülü tüketmek gerekir. Vücuda olan faydaları oldukça fazladır ve bunların başında; bağışıklık sistemini güçlendirmesi gelir. İçerdiği yüksek miktardaki C vitamini, Cennet Hurmasını virüslere ve bakterilere karşı iyi bir savaşçı haline getirir. Günlük bir porsiyon tüketiminin yine günlük C vitamini gereksinimin %80 kadarını karşıladığını düşünürsek harika bir kaynak olduğu söylenebilir. Bildiğiniz gibi kolajen vücutta iyi bir antioksidandır  ve  C vitamini ayrıca kolajen yapımını da arttırır. Kemik ve bağ dokularının korunması bu anlamda çok kıymetlidir.

A vitamini, B6 vitamini, bir çok mineral (demir, kalsiyum, potasyum fosfor) ve beta-karoten, lutein, likopen,  kriptoksantin,zeaksantin gibi kıymetli bileşenler ile çok iyi bir lif kaynağı olan Cennet hurması göz sağlığınızı destekler ve görme yetinizi güçlendirir. Bir çoğumuz ailesinde yaş almış büyüklerinde katarakt ve sarı nokta gibi rahatsızlıklara şahit olmuştur. Gece körüğü de dahil bu rahatsızlıkların riskini azaltmak Cennet Hurması tüketimiyle desteklenebilir.

Cennet hurması tüketimi sindirimi de rahatlatır. Gaz ve şişkinlik gibi problemleri hafifletir. Bunu hem  B6 vitaminin proteinleri, yağları ve karbonhidratları parçalanmasında yardımcı özelliğinden yararlanarak hem de içerdiği zengin lif özelliği  sayesinde  yapar. Konstipasyon (kabızlık) sorunu yaşayanlar  bu meyveyi tüketerek bağırsak hareketlerini düzenleyebilir. Hızlanan metabolizma ile daha enerjik hissettirebilir.

Kan damarlarının genişlemesini sağlayan organik asitleri de içeren Cennet Hurması, yapılan çalışmalara göre yüksek tansiyonu düşürme de etkilidir. Bu aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarında da etkili olduğunu gösterir.

Bu ve daha bir çok  faydasından yararlanırken cilt sağlığınıza da katkıda bulunup, kırışıklık ve lekelenmeleri geciktirmenizde yardımcı olacak Cennet Hurması tüketmenin tam zamanı olup ölçülü tüketimi gerekir.

 

Şifa ile kalın…

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.