Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2414.1
  • BIST
    10259.36
  • BTC
    61364.96$

Çiçeklerin rengi

08 October 2023, Sunday 22:15

Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü topraklarda yaşayan çeşitli milletten insanlar bulunmaktaydı.

Osmanlı dediğimiz bu devlet  çok uluslu bir devletti. Dini, mezhebi, rengi çeşitli olan bu insanların ortak noktası; Osmanlı’nın adil, merhametli ve hoşgörülü bir yönetim içinde olduğunu, geleneklerinin, adetlerinin güzel ahlak üzere olduğunu bilerek birlik içinde yaşamalarıydı.

Osmanlının hüküm sürdüğü asırlarda her millet kendi gelenek ve göreneklerine bağlılığı olduğu gibi, diğer milletlerden olan insanların geleneklerine de saygı duyulur ve hatta yer yer bu gelenekler benimsenirdi. Bu sayede çeşitli milletlerin; yemek kültürü, eğitim sistemi, dünyaya bakışı, “adettendir” anlayışı gibi yaşam biçimini etkileyen davranışlar harmanlanmış ve hoşgörülü bir nizam içerisinde yaşayan toplumların oluşması sağlanmıştı.

Gelenek ve göreneklerin çok etkin olduğu Osmanlı döneminde, bu adetlerden biri olan pencere önündeki çiçeklerin renkleri evin içerisindeki durumu anlatıyordu.


Mesela osmanlı döneminde pencerenin önünde sarı çiçek varsa “Bu evde hasta var. Evin önünde, hatta bu sokakta gürültü yapmayın, rahatsızlık vermeyin” gibi anlamlar taşırdı. Halk bu tarz güzel düşüncelere hakim olduğu için durumu anlar ve saygı gösterirdi.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.