Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.68
  • ALTIN
    2398.9
  • BIST
    10362.75
  • BTC
    62356.36$

ÇOCUKLAR    DİYET  YAPABİLİR Mİ?

03 March 2022, Thursday 14:37

Araştırmalarda çocukluk döneminde  obez olan bireylerin %50’sinin,  ergenlik döneminde obez olan bireylerin  ise %70’nin  yetişkinliklerinde de obez olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla çocukluk döneminde önüne geçilemeyen obezite gelecekte bir toplum sorunu olarak karşımıza çıkacaktır. 

Peki bunun için ne yapmalıyız? 

Çocukluk döneminde diyet yapmak doğru mudur? 

Çocuklar büyüme ve gelişme çağında olduğu için günlük aldıkları enerjinin yaklaşık % 12’sini büyüme ve gelişme için harcıyorlar. Bunun için çocukların öncelikle büyüme ve gelişmelerini aksatmayacak şekilde beslenmeleri gerekir. Çocukların 3 yaşa kadar diyet yapması doğru değildir. Okul çağı döneminde ( 6 ila 12 yaş) boyu ve kilosu düzenli olarak takip edildiğinde eğer bir problem varsa yine beden kütle indeks hesaplamalarına bakıldığında çocuk aşırı kiloluysa yavaş yavaş önlemler alınmaya başlanmalıdır. Aslında bu aşamada çocuklara diyet yaptırmaktan ziyade sağlıklı alışkanlıkların oluşması ve bu davranışların oturtulması önemlidir. Çünkü sağlıklı alışkanlıkları edinmek sonradan öğrenilmiş yanlış alışkanlıkları değiştirmekten çok daha kolay olur. Beslenmede davranış değişikliği kulağa çok basit gelse de bu o kadar kolay değil fakat bir o kadar etkili faktördür. 

Bunların yanı sıra çocuklara henüz küçük yaşlarda iken diyet yaptırmak, yiyeceklerini önlerinden almak, onu “yeme” demek ya da fazla kilolarını alaya alarak şakalar yapmak uzun vadede çocuklarda problemli davranışlara neden olur. Bu tepkileri vermek yerine eğer çocuğunuz fazla kiloluysa ilk yaklaşımınız sevdiği bir fiziksel aktiviteye yönlendirmek ya da ailece daha hareketli aktivitelerle zaman geçirmek olmalıdır. Hiç bir şey yapılamıyorsa en azından çocuğun haftada 3 kez yarım saat yürümesine olanak sağlanmalıdır.  Hareketli bir yaşamın yanı sıra evinizde sebze ve meyvenin daha ağırlık kazandığı bir beslenme modelini ailecek uygulamanız kilosu fazla ola çocuğuz için büyük destek olur. 

Sağlıklı bir beslenme modelini oluşturmanın temel noktalarından biri planlı öğün saatleri ve bu öğün saatlerinde ailece sofrada bulunmaktır. Düzenli öğün saatleri dahilinde masa başında yeme kültürü aynı zamanda gün içinde yapılan gereksiz atıştırmalıkların ve televizyon karşısında yeme davranışının önüne geçecektir. Bununla birlikte çocuklarda abur cubur tüketimini olabildiğince azaltmak, meyve sularından ve asitli yiyeceklerden içeceklerden olabildiğince uzak tutmak ve bunların yerine süt, ayran gibi içeceklere yöneltmek çocuğun ağırlık kaybına ve sağlıklı gelişmesine katkı sağlar. 

Özetleyecek olursak, çocuklarda  diyet uygulamak, katı kurallar koymak kısa vadede onların yararına gibi görünse de uzun vadede özgüvenlerinin  zedelenmesine  ve kötü beden  algısına neden olabilir. İlerleyen yaşlarda anormal yeme davranışı ve yeme bozukluğu ihtimalini arttırabileceği için doğru yeme davranışlarını kazandırmak, daha fazla fiziksel aktivite ve daha fazla sebze, meyve tüketimini sağlamak çocukların gelişimleri için en doğru yöntem olacaktır. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.