Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2397.5
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62529.09$

ÇÖREK   OTU  YAĞININ FAYDALARINI BİLMEYEN K ​​​​​​​ALDI MI? 

12 December 2022, Monday 13:07

Baharat familyasında adı geçen ve kullanımı çok eski tarihlere dayanan çörek otu, tıbbi bitkiler arasında yer alır. İşlenmemiş haliyle poğaça ve çöreklerinizi süsleyen çörek otunun soğuk sıkım tekniği ile elde edilen yağının sağlığınız için faydalarını okuyunca neden “ölümden başka her derde deva” denildiğini daha iyi anlayacaksınız.

Çörek otu yağının özellikle bağışıklık sistemini güçlendirip, vücutta enfeksiyon ve iltihaplanmalara karşı savaş verdiği çoğu kişi tarafından biliniyor. Ona bu özelliği  kazandıran içeriğindeki  timokinon adı verilen  önemli bileşen, bunu sistemde daha fazla antikor oluşmasını sağlayarak yapar. Böylelikle bağışıklık hücrelerinin sayısı artan vücut  grip, soğuk algınlığı ve hatta virüslere karşı daha güçlü hale gelir. Yüksek antioksidan içermesi nedeniyle iltihap önleyici olması özellikle romatizmal ve iltihap kaynaklı romatoid artrit gibi eklem ağrıları yapan hastalıklarda ayrı bir önem kazanıyor. Bu özelliliği elbette çok önemli ancak hepsi bu değil, çörek otu yağının bu faydasının yanı sıra kan şekeri seviyeleri  ve  insülin direnci üzerindeki  olumlu etkileri yapılan çalışmalarla gösteriliyor.

Günümüzde mevsimsel alerjiler çoğumuzun şikayet ettiği, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi semptomlarla yaşam  konforumuzu  etkileyen  bir durumdur. Araştırmalarda düzenli kullanıldığı takdirde, çörek otu yağının bu belirtilerde de iyileşmelere   destek   olduğu  bildiriliyor.

Sağlıksız ve bilinçsiz beslenme sonucu sindirim sorunları olan kişilerin sayısı da  günden güne artıyor. Hazımsızlık çeken, gaz problemi olan, iştah kaybı yaşayan biriyseniz yine çörek otunun yararından söz edebiliriz. Midede asit  salınımına  engel olan timokinon, sindirim sisteminin iç yüzeyini kaplayıp koruma görevi  olan, mukoza zarlarını koruyarak sindirim sisteminizi de güçlendiriyor ve fonksiyonlarına destek oluyor.

Nemli ve canlı görünen bir cilt doğal olarak çoğu kişinin isteğidir. Vitamin ve mineraller (A,C,B,kalsiyum,potasyum,magnezyum,çinko)bakımından da zengin olan çörek otu yağının  düzenli kullanımı  istediğiniz cildin görümüne sahip olmanın ötesinde akne, egzama, sedef hastalığı ve nörodermatit gibi cilt hastalıklarında tedaviye destek olarak iyileşme  gösterdiği bildiriliyor.

Bu kadar çok faydasından sonra “hiç zararlı yan etksi yok mu?”derseniz, elbette aşırı kullanımı (günlük 1 tatlı kaşığı geçilmemeli) böbrek ve karaciğere zarar verebilir. Bazı ilaç etkileşimleri olabilir ve alerjik bir bünyeniz varsa rekasiyona  girebilir. Özellikle hamile, emziren veya kanama bozukluğu olan biriyseniz doktorunuza danışmadan kullanmamanız gerekir. Unutmayın ki sağlıklı diye hiçbir besin maddesi ya da içecek sınırsız ve bilinçsiz kullanılmamalıdır.

Şifa ile kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.