Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2397.0
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61500.104$

Deprem seferberliği canlı tutulmalı

17 March 2023, Friday 12:53

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ardından, birinci derece deprem kuşağında yer alan Manisa'daki tehlikeye sık sık dikkat çekmiş ve bir an önce ciddi önlemler alınması gerektiğini ifade etmiştik. Manisa'da yaşayan her vatandaşın düşüncesi ve talebi de bu doğrultuda...

Nihayet, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi ortaklığıyla, bu konuda kapsamlı bir denetim faaliyetinin başlaması, il genelindeki 600 bin binanın depreme karşı kontrol edilmesi ve sağlam olmayanlarla ilgili gerekli işlemlerin ivedilikle yerine getirilmesi yönünde çalışmalar başladı. 

Konu, hafta başında Manisa Valisi Sayın Yaşar Karadeniz'in başkanlığında ve ilgili tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum temsicilerinin katılımıyla bir kez daha ele alındı. Hem Sayın Vali'nin bu konudaki kararlılığı, hem de Sayın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün'ün elini taşın altına koyması Manisa adına sevindirici.

Aslında 1999 Marmara depreminin ardından gerekli önlemler alınmalı ve bugün Manisa için endişe yaşamıyor olmalıydık. Ancak ne yazık ki Türkiye'nin tamamında olduğu gibi, Manisa'da da 1999 depreminden gerekli dersler çıkarılmadı, önlemler alınmadı.

Asıl mesele, her birimizin bir birey olarak felaketler konusunda çözümü başkalarında aramamız ve her birimizin kendimizi işin içinden sıyırmamız. Oysa ki ilgili kurum ve kuruluşların felaketler için gerekli hazırlıkları yapması, vatandaşın bu konudaki duyarlılığıyla yakından ilgili. Felaketlere hazırlık konusunda neler yapıldığını vatandaş olarak takip etmeli, gerekenler yapılmadığında da hesap sormalıyız.

Ne yazık ki çoğumuz, fırsatını bulunca kolay olduğu için ruhsatsız yapılara yöneliyor, yaşadığımız konutların sağlamlığını önemsemiyor; başımıza gelmedikçe felaketlerden ders çıkaramıyoruz.

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi, o ülkede yaşayan insanların bilinç düzeyiyle doğru orantılı. Bilinçli bir toplum için her birimize büyük görevler düşüyor. Kişisel menfaatlerimizi öncelediğimiz ve toplumsal sorunlarda çözümün bir parçası olamadığımız sürece bu tür felaketlerde benzer sonuçlar yaşamaya devam ederiz...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.