Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2400.3
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62498.36$

DETOKS SULARINA ALDANMAYIN

21 February 2022, Monday 10:14

Binlerce yıl önce de DETOKS  kan ve dokuların atıklardan temizlenmesi, bedeni kirleten ve bizi mikro organizmalara karşı savunmasız hale getiren toksinlere karşı bir savunma olarak görülmekteydi. Önceleri kan akımındaki zehirlerin temizlenmesinde kullanımına başvurulan detoks işlemi, günümüzde hem zihni hem de bedeni günlük hayatın getirdiği kirlilikten temizleyen bir terapi formu olarak tanımlanmaktadır. 

Çevresel toksik bileşikler, egzos dumanı, ilaçlar, kimyasallar, radyasyon, besinler yoluyla vücuda alınan pestisitler, ağır metaller … hepsinin de arınma ihtiyacımızı arttırdığı doğrudur. Detoksta amaç; vücudu zorlayan besinleri diyetten çıkarmaktır. Bunlar alkol, kafein, doymuş yağlar, işlenmiş besinler, konserveler, tuz, şeker, beyaz un ve beyaz undan yapılmış makarna- ekmek, beyaz pirinç, kırmızı et, kızarmış besinler, yağlı peynirler, krema ve margarindir. Ayrıca sigara kullanımı sonlandırılmalıdır. Evde kullanılan temizlik malzemesi kullanımını en düşük düzeye indirip gerekirse organik olanlar tercih edilmelidir. Kişiler ayrıca stresli hayatlarına son vermeli ya da bunu minumuma indirmelidirler. Stres, vücutta adrenalin artışına ayrıca karaciğerdeki detoksifikasyon enzimlerinin aktivasyonunun azalmasına ve böylelikle daha fazla toksin birikimine neden olmaktadır.

Zira detoks adı altında sağlıklı olmayan tek yönlü beslenmeler ve bazen de bağırsak boşaltıcı lavmanlar da bazı ticari programlarda önerilebiliyor. Ancak bu tür tek yönlü diyetler ve gereksiz yapılan bağırsak lavmanlarının bağırsak tıkanmaları, bağırsak delinmesi, sıvı-elektrolit dengesizliğine bağlı kalpte ritim problemleri, kabızlık ya da aşırı ishal olma, halsizlik, takatsizlik, bayılmalar gibi çok büyük yan etkileri de olabiliyor. Uzun süreli sebze-meyve suları ile beslenme  baş ağrısı, diyare, dehidrasyon, acıkma, sivilceler, yorgunluk, hassasiyet, kilo kaybı, besin öğesi yetersizliği, kalsiyum yetersizliği gibi sorunlar görülebiliyor. Gerçekten de detoks diyetleri birçok besin öğesinin yetersizliğine neden olmabilmektedir. Özellikle protein yetersizliğine neden olan bu diyetler kas dokusu kaybına ve metabolizma hızının düşmesine yol açmaktadırlar.

Aslına  bakarsanız  vücudun zaten kendi savunma ve toksikleri atma sistemi var ve kişiler detoks diyetleriyle bu savunma mekanizmasını rahatsız eder ve  yarar sağlayacaklarına kendilerine zarar verebilmektedir. Dolayısıyla düzenli bir uyku, yeterli ve dengeli beslenme, yeterince alınan su, günlük yapılan fiziksel aktivite, sigara ve alkol tüketiminden sakınmak, paketli market ürünlerinden uzak durmak, stresi yenebilmeyi öğrenmek vücudumuzda zaten varolan  savunma  ve toksik atma sisteminin doğru çalışmasına imkan sağlayacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.