Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2400.1
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61430.25$

DİYET    YAPARKEN   DE   LEBLEBİ TÜKETEBİLİRSİNİZ

07 March 2024, Thursday 15:21

 

 

Kuruyemiş tüketimi toplumumuzda bir kültür haline gelmiş, oldukça yaygın ve keyif verici bir aile aktivitesidir denebilir.  Çekirdek, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişlerin yanı sıra sarı ve beyaz leblebi de sevilen kuruyemişler arasındadır ancak leblebi diğerlerinden faklıdır.

Özellikle  diyet yaparken  tüketiminden korkulan leblebi diğer kuruyemişler gibi yağ içermez. Diğerleri yağlı tohum grubuna girerken leblebinin hammaddesi hepimizin bildiği  kurubaklagillerden  olan nohuttur. Kabuğu soyularak içi kavrulan sarı leblebi ve beyaz nohuttan kabuklu halde elde edilen ise  beyaz leblebi ya da nohut olarak adlandırılır. Osmanlı  zamanında  pazarlarda   şifalı kuruyemiş   olarak satışı yapılan leblebinin düşük kalori olması (100 gr.ı yaklaşık 359 kkal.)  onu daha tercih edilir yapar.

Kurubaklagil  kaynaklı bir kuruyemiş olması  nedeniyle  zengin besin içeriği bulunur.Kalsiyum, manganez, fosfat, magnezyum, çinko, selenyum gibi minerallerin yanı sıra K vitamini, B6,  C ve E gibi vitaminlerini bulunduruyor olması kalp hastalıkları bakımından leblebiyi kıymetli hale getirir. Özellikle reflü, gastrit gibi mide sorunlarını rahatlatıcı etkisi bulunur. İyi bir lif kaynağı olması nedeniyle kolesterol seviyelerini düzenlemede yardımcı olan leblebi aynı zamanda açlığı bastırarak tok kalmada destek olur. Gebelik döneminde oluşan mide bulantılarını önlemede işe yarayan leblebi  zengin folik asit içeriği sayesinde düzenli tüketiminde bebek bekleyen annenin folik asit  gereksinimi karşılamada büyük katkı sağlar.

Bağışıklık sisteminin başlıca askerlerinden olan selenyum ve çinko minerallerinin varlığı leblebiyi aynı zamanda iyi bir antioksidan besin haline getirir. Dolayısıyla çeşitli kanser türlerine karşı korunmada, tümör büyümelerinin önüne geçmekte yararlı olabilir. Bunlarla beraber kemik ve diş sağlığını korumak, kemik gelişimini desteklemek için düzenli tüketimi fayda   sağlar.

Düşük kalorili olması, tokluk süresini arttırması ve çeşitli faydaları olması nedeniyle  leblebi tüketimini abartmak ise çeşitli sorunlara neden olabilir. Bunların başında alerjik sorunlar gelir. Aynı zamanda yüksek posa (lif)  içeriğinden dolayı fazla tüketimi sindirim sisteminde rahatlama yerine şişkinlik, hazımsızlık ve hatta konstipasyon (özellikle kronik kabızlığı olanlarda) gibi sorunlara neden olabilir. Sonuç olarak bitkisel proteinin yanısıra   karbonhidrat  kaynağı da olan leblebiyi aşırı tüketmek fazla kalori alımını da neden olabilir. Bu nedenle günlük alımı bir çay bardağı kadarla sınırlı tutarak beraberinde su içmek olası rahatsız edici  etkilerini de   ortadan kaldırabilir.

 

Sağlıkla kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.