Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2403.0
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62895.98$

DONDURMADAKİ   TEHLİKEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?

28 July 2023, Friday 14:11

 

 

Sıcak havaların vazgeçilmez serinletici tatlısı olan dondurma çocuklar kadar yetişkinler tarafından da sevilerek tüketiliyor. Renk renk ve farklı aromalarıyla hem göze hem damağa hitap eden dondurma; protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri de bolca içeriyor. Bu güzel özelliklerinin yanı sıra sütten imal edildiği için mikroorganizmaların üremesine çok elverişli bir ortam ve kolay bozulabiliyor. Dolayısıyla saklama koşulları da hijyenik değilse besin zehirlenmelerini ortaya çıkarabiliyor.

Özellikle zehirlenme vakalarında görülen listeria monocytogenes, staphylococcus aureus vesalmonella enteritidis  üç önemli mikroorganizma türüdür. Üstelik bu mikroorganizmalar  0°C’ nin altındaki sıcaklıklarda tamamen yok olmaz  sadece  sayılarında azalma olur. Normalde saklama koşullarına uyulan  dondurmalar ( paketlenmiş yada paketlenmemiş) -18°C -20 C’de sıcaklıkta saklanır. Durum böyle olunca  her ne kadar dondurma   -18°C’de muhafaza edilse de eğer üretilirken bu  mikroorganizmalardan herhangi biri bulaştıysa ve  dondurma eriyip  ortam sıcaklığı 0°C’nin  üstüne çıkmaya başlarsa mikroorganizmalar tekrar çoğalırlar. Dolayısıyla dondurma tekrar donmuş olsa bile üründe mikroorganizma yükü artmış olacağı için tüketilmesi sakıncalı olur.

Peki en az bir kere çözülmüş ve tekrar donmuş dondurmayı nasıl anlarız?Eğer aldığınız dondurmanın görünüşünde kristalleşme veya buzlanma gibi bir değişim gözlemlerseniz bilin ki risklidir. Bazen dondurmada bozuk süt tadı yada meyve-kuruyemişle çeşnilendirilmiş çeşitlerde olması gerekenden farklı bir tat veya aroma alıyorsanız bozulma gerçekleşmiştir. Ancak çoğu  zaman  mikrobiyal artış yada bozulma koku ile kendini belli etmez. Dolayısıyla bu kristalleşmiş görünüme dikkat etmek önemlidir.

Çocuklarda etkilerinin (ishal, kusma, karın ağrısı, halsizlik) daha ağır görüldüğü zehirlenmelerin önüne geçebilmek için bilinçli tüketici olmak bu anlamda önem kazanıyor. Yeterli soğutma sistemi olmayan, temizliğe özen gösterilmeyen (açıkta, tozlu ortamda satılan) ve ürünleri güneş ışığına fazlaca maruz kalan  ortamlardaki   satıcılardan dondurma almamaya özen gösterin. Aldığınız ürünün ambalajının deforme (yırtılmış, güneşten rengi solmuş, ezilmiş) olup olmadığına, üretim ve son kullanma tarihlerinedondurmanın tekstürel yapısına (kristalimsi, buzlu veya kumlu gibi ) dikkat etmeniz sizin ve sevdiklerinizin sağlığını koruyarak yazın keyfini sorunsuz çıkarmanızı sağlayacaktır.

 

Sağlık ve keyifle kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.