Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.68
  • ALTIN
    2401.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62254.22$

Dua

18 July 2022, Monday 16:39

Bir yerde okumuştum. ‘‘Eğer nasip değilse insan dua etmeye bile üşenir’’ yazıyordu.  Dua edebilmekte nasiptir.

İmamı Rabbani Hazretlerinin şu sözünü nasıl anlamalı ve ders çıkarmalıyız: ‘‘Bir şeyi istemek, ona nail olmak(omu elde etmek) demektir; Zira Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmez.’’ Burada ‘devamlı ve sürekli dua etme’ söz konusudur. Devamlı ve sürekli yapılan duaların kabul edilmeye daha layık olduğuna ve duaya devam etmenin de İnşallah Allah tarafından o duanın kabul edildiğine bir işaret sayılmasına dikkat çekilmiştir.

Allah bütün dualara cevap verir. Zira, ‘‘Bana dua edin, size cevap vereyim.’’(Mü’min,40/60) buyurmaktadır. Ancak Allah bu cevabı, hikmetine ve rahmetine uygun olarak verir. İstediğimiz şeylerin bizim için hayırlı olup olmayacağını bilemeyiz. Bu nedenle Allah kulun isteğini hikmetine uygun olarak dilerse istediği şeyin aynısını verir, dilerse daha hayırlısını verir, dilerse geçmiş günahlarına kefaret eder, dilerse de ahiret adına kabul eder.

Dua etmekte ve Allah’a gönülden bağlanmakta devamlı ve samimi olmak gerekmektedir. ‘‘Dua ettim ama kabul olmadı’’  şeklinde bir anlayış mümine yakışmaz. Her şeyde hayır aramak ve tatmin olmak en doğru olanıdır. Duamım samimiyet içerisinde , kime yapıldığının, kimden istendiğinin ve ne söylendiğinin bilinerek yapılması, amacına daha uygun olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.