Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2417.8
  • BIST
    10267.25
  • BTC
    61334.47$

Elektrik faturalarına ikinci düzenleme yolda

12 February 2022, Saturday 10:03

Yeni yılla birlikte elektrik kullanımına getirilen kademeli tarife sistemi sonrası faturalara yansıtılan zamlar vatandaşın tepkisini çekmeye devam ediyor. 150 kilovattan sonra devreye giren yüzde 120’lik zammın 1 Şubat itibariyle 210 kilovat üzerindeki tüketim için geçerli olması da bu soruna çare olmadı.  Bu kararın üzerine dinmeyen tepkiler hükümeti ikinci bir düzenlemeye zorladı.

Yüksek enflasyon ve buna bağlı olarak art arda gelen zamların sancıları Türkiye’de iyiden iyiye hissedilmeye başladı. Gıdada ve akaryakıttaki fiyatların yüksekliğinin yanı sıra vatandaşlara ikinci bir darbede kış aylarında elektrik ve doğal gaz faturalarından geldi. 

Doğal gaz kullanımının yüksek olduğu kış aylarında vatandaşlar, yüksek faturalardan yakınıyor. Fakat en çok yakındıkları konu tabiki de elektrik faturaları oldu…

Yeni yılla birlikte elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Sisteme göre 150 kilovatsaatlik tüketim kritik sınır olarak belirlendi. Bu sınır 1 Şubat itibariyle 210 kilovat üzerindeki tüketim için geçerli oldu.

Fakat bu karar zammı indirmedi. Sistemdeki sınırı yükseltti. Vatandaş zammın indirilmesi yönünde bugüne kadar hiç olmadığı kadar ısrarcı.

Bu doğrultuda halkın sesine kulak veren hükümet yine harekete geçti. Bu zamların vatandaşlara olan yükünü azaltmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bakanlıkta 21 elektrik dağıtım şirketinin sahipleri ve üst yönetimlerini topladı.

Elektrik faturalarına yeni düzenleme beklentisi kamuoyunda artarken hükümet yetkililerinden de peş peşe açıklamalar geldi ve yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi.

Bakanlık başta esnaf olmak üzere küçük işletmelerin yeni tarife taleplerini topluyor. Dağıtım şirketleri ile maliyet hesabı çıkarıldıktan sonra yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Konutlar için tarife sınırının yükseltilmesi ve dağıtım bedellerinde indirim gibi başlıklar üzerinde de duruluyor. Her iki tarafın çeşitli anlaşmaları sonucu elektrik fiyatlarında doğrudan bir indirim yapılması da en büyük beklentiler arasında yer alıyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.