Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10238.26
  • BTC
    61448.69$

Elektrik faturalarına indirim geliyor

19 February 2022, Saturday 09:58

Elektrik kullanımına getirilen kademeli tarife sistemi sonrası faturalar vatandaşın ve en çok da esnafın tepkisini çekmeye devam ediyor. 150 kilovattan sonra devreye giren yüzde 120’lik zammın 1 Şubat itibariyle 210 kilovat üzerindeki tüketim için geçerli olması da soruna çözüm olmadı. Kirası 3 bin liralara dayanan işletmeler bu fiyatın 10 katını faturalara harcarken, diğer bir yandan da hükümet bu ağır yükü hafifletmek için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Yeni yılla birlikte enerji tüketimine gelen zamlar vatandaşın en büyük sorunu olarak gündemden düşmüyor.  Son günlerde en çok tepkiyi de doğal gaz ve elektrik faturaları çekiyor. Kış ayalarında hanelere gelen doğalgaz faturaları ayrı bir yük oluştururken, elektrik faturaları da en çok tepki çekenler arasında ilk sırda yer alıyor.

2022 yılı ile birlikte sisteme göre 150 kilovat saatlik tüketim kritik sınır olarak belirlenirken, bu sınır 1 Şubat itibariyle 210 kilovat üzerindeki tüketim için geçerli olmuştu.

Bu değişikle şuanda 210 yüzde kilovat tüketime yüzde 50, üzerindeki tüketime yüzde 125 arası zam uygulanıyor.

Bu tarifeden en çok esnaflar dert yandı. Kiraları 3 bin lira olan işletmeler, 20 bin 30 bin fatura ödemeye başladı. Haneler ise bin liraları bulan faturalar karşısında tepkilerini her yerde dile getirdi.

Kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından müjdesini verdiği elektrikteki yeni düzenlemeler 1 Mart itibarıyla yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Böylece, vatandaşın üzerindeki fatura yükü azaltılması bekleniyor.

Vatandaşın elektriğinde zam oranı geri çekilmesi en çok beklentiler arasında ve bunun sinyali son yapılan açıklamalarda verildi.

Yapılacak diğer bir düzenleme ile bakkal, kahvehane, berber, kuaför, manav gibi küçük işletmelere de kademeli sistem getirileceği ön görülüyor.  Haneler ve küçük esnaf bu düzenleme ile rahatlayacak mı en büyük merak konusu.

Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı geçtiğimiz yıl yaklaşık 2.1 milyon haneye 2.3 milyar liralık elektrik desteği faturası yardımında bulunurken, destek miktarı verilen hane sayısı bu yıl 4 milyona çıkıyor. Ayrıca doğalgaz yardımından da 4 milyon hane faydalanacak.

Vatandaşın en büyük beklentisi  tabiki zam oranlarının indirilmesi. Hükümet de bu oranları aşağıya çekecek araçları kullanarak bu beklentiyi karşılayacak mı yakında göreceğiz. Kalın Sağlıcakla…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.