Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2397.5
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62529.09$

ELİMİNASYON DİYETİ NEDİR?

12 April 2022, Tuesday 09:40

Eliminasyon Diyeti Ne İçin Yapılır ?

Eliminasyon diyeti aslında  zayıflama amacıyla yapılan bir diyet değildir. Otoimmun ya da kronik inflamatuar hastalıklar gibi ciddi hastalıklardan kurtulabilmeniz için destek olmak ve bağırsaklardaki harabiyeti iyileştirmek dolayısıyla bağışıklık sistemi cevabını düzenlemek amacıyla uygulanır. Potansiyel antijen olarak görülen tüm besinleri vücuttan uzaklaştırmak esasına dayanır. Ancak bunların yanı sıra fazla kilolu olan kişilerde de kilo kaybı gibi güzel etkileri görülebilir.

Ömür Boyu Eliminasyon Diyeti Yapılabilir mi ?

Bu diyette prensip olarak ciddi anlamda kısıtlamalar vardır. Dolayısıyla çok uzun süre yapılması mümkün olmadığı gibi vücut sağlığımız için de uygun değildir. Kronik inflamatuar hastalığı olanların sadece 4-6 hafta kadar uygulaması önerilir. Diyet boyunca kişi elimine edilen besinlerin  zerresi kadarından  dahi uzak durmalıdır.

Eliminasyon  Diyetinde  Yasak Olan Besin  Grupları Nelerdir?

Birçok kaynakta ufak tefek farklılıklar olabilir ancak genel anlamda potansiyel antijen olduğu düşünülen ve beslenmeden çıkarılan besin grupları aşağıdaki gibidir. .

1. Tüm şeker ve tatlandırıcılar(Fruktoz şurubu,sükroz,şeker)
2. Glutenli tahıllar ve unları  (Buğday,arpa,çavdar)
3. Süt ürünleri (Peynir,yoğurt,süt)

4. Yumurta
5. İşlenmiş et ürünleri(Salam,sosis)
6. Kabuklu deniz ürünleri
7. Mısır
8. Sığır eti
9. Soya ve soya içeren ürünler
10. Alkol, Kahve,Çikolata
11. Yer fıstığı
12. Domates,Biber,Patlıcan ve Patates gibi gece gölgesi denilen sebzeler (Bu sebzeler şart değil  ancak eklem ağrısı olanlar yapılabilirse faydasını görürler)

Görüldüğü gibi oldukça kısıtlı bir besin planı olan eliminasyon diyetinde “yiyecek  bir şey kalmadı, bunları da yemek yoksa , biz ne yiyeceğiz?” diyebilirsiniz.  Aslında yasaklanan onca besine rağmen  bir çok hatta daha çok  serbest besinin  olduğunu yazının devamını okuduğunuzda anlayacaksınız. Bu diyetin inceliklerini ve serbest olan besinleri bir sonraki yazıda bulabilirsiniz. İyi okumalar dilerim…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.