Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2400.0
  • BIST
    10257.72
  • BTC
    62252.98$

ELİMİNASYON DİYETİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

13 April 2022, Wednesday 09:36

Eliminasyon   diyetini   kimler yapmalıdır?

Bu diyet şekli,  yaşamında sürekli hazımsızlık ve şişlik, reflü, mide şikayetleri, karın ağrısı, sık sık ishal olma gibi sindirim ve boşaltım şikayetleri yaşayan bireyler için uygundur.
Aynı zamanda kronik yorgunluk, migren atakları, fibromiyalji, irritabl bağırsak sendromu yaşayan insanlar için hatta sivilce, egzema gibi cilt problemleri olan kişiler  için de uygulanabilir bir diyet türüdür.Bunlarla beraber  birçok sağlık uzmanı herkesin hayatında yılda 1 kez, hatta yapabiliyorsa 2 kez  bu diyeti yapmasının faydalı olacağını düşünmektedir. Burada dikkat edilecek husus  eliminasyon diyeti sürecinde ne yiyeceğinizi iyi bir şekilde  planlamış olmanız çünkü  önceden planlamazsanız ya diyeti bozarsınız ya da aç kalırsınız… İyi bir plan yapabilmek için  biz diyetisyenlerden yardım alabilirsiniz. Kısa bir süre için otoimmun ya da inflamatuar hastalıklar gibi ciddi bir rahatsızlıklardan kurtulabilmenize destek olacak bu diyette , size rahatsızlık vermediğini bildiğiniz tüm sebzeler, baklagiller ve meyveler serbest. Zeytin, zeytinyağı ve bitki çayları serbest.Sizlere kolaylık sağlayacak  serbest besin gruplarının tamamı ise aşağıdaki gibidir.

Eliminasyon  Diyetinde Serbest Olan  Besin  Grupları

1. Sebzeler ve Meyveler (mümkün olduğunca organik olanları tercih edin)
2. Pirinç (Şehriyesiz, zeytinyağı ya da sade yağ ile yapılmış pilav yenilebilir)
3. Soya ve yer fıstığı dışındaki  tüm bakliyatlar serbest
4. Kavrulmamış çiğ kuruyemişler (Ceviz,badem,Fındık)
5. Tohum besinler  (kavrulmamış çekirdekler,keten,chia,tef tohumu gibi))
6. Kuzu eti  (Sadece sütle beslenmiş olan kuzuların eti)
7. Balık eti (Mevsimindeki, küçük deniz balıkları)
8. Kümes hayvanları ( Bulabilirseniz özelikle GDOsuz beslenen organik tavuklar)
9. Glutensiz tahıl ve benzeri besinler  (Amarant-Kinoa unları)
10. Sağlıklı yağlar (Zeytin yağı, Sade yağ yani ısıtılarak sütü ayrılmış doğal tereyağı)
11. Baharatlar(Zerdeçal,Zencefil, Kekik, Biberiye, Tarçın)
12. Yeşil çay  (Çaysız duramayanlar için az miktarda açık siyah çay olabilir)

Eliminasyon   diyeti  uygularken  nelere dikkat edilmelidir?

Genellikle 4-6 hafta kadar süren bu dönemden sonra  diyetin  ikinci aşamasına geçilir. Tekrar tanıtma adı verilen bu  aşamada  elimine edilen besinler  teker teker vücuda geri tanıtılarak bir ya da iki gün olası reaksiyonlar gözlemlenir. Bu besinlerin tüketimi sonrası vücutta hazımsızlık, şişkinlik, ishal, kabızlık, eklem ağrıları, ciltte kızarıklık gibi semptomlar oluştuysa son tüketilen yiyecekten uzak durulur ve yeniden tanıtılacak diğer besinle arasında 3 günlük bir zaman geçmesine dikkat edilir.

Vücudunuzun hangi yiyeceklere karşı intoleransı olduğunu belirlemenize yardımcı olabilecek  eliminasyon diyeti uygularken dikkat edilmesi gereken bir konu da, bu diyette ciddi kısıtlamalar olduğu  için vitamin, mineral eksikliği oluşabilmesidir.Dolayısıyla  bu tarz problemlerin önüne geçilmesi için   bir hekim yada diyetisyen  gözetiminde diyet uygulanmalı ve kişinin kan değerleri kontrol altında tutulmalıdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.