Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10238.26
  • BTC
    61448.69$

En önemli eğitim aile içi eğitimdir

10 September 2023, Sunday 23:36

Çocuğun hayatı boyunca alması gereken eğitimin en önemli süreci, ailede alması gereken eğitimdir. Okullarda çocuğa bilgi yüklenir . Bilgiyi işleyecek, bilgiyi davranışa dönüştürecek, bilgiden bilgi üretecek olan çocuğun karakteridir. Çocuğun karakterinin % 75’i 0-6 yaş grubunda yani ailede gelişir. Çocuk öğrenim gördüğü okulları üstün başarı ile bitirebilir. Ancak, çocuk ailesinden kişiliğini geliştirecek bilgi, beceri  ve davranışları alamazsa hayatta sorunlarla karşılaşır.

Esas eğitim ailede verilir. Çocuğun sosyal, duygusal, ruhsal, zihinsel ve fiziksel yönden gelişimi ilk olarak ailede başlamaktadır. Çocuk, bütün hayatını şekillendirecek olan temel bilgileri, becerileri  ve davranışlarını aileden ve çevresinden alır. Çocuğun kişiliği ailede şekillenir. Çocuk, davranışlarını, alışkanlıklarını, değer yargılarını, adetlerini, iyi veya kötü huylarını, inançlarını, sevgiyi, saygıyı, paylaşımı aileden  alır.

Aslında çocuğun eğitimi daha anne karnında iken başlar. Nasıl ki hamile bir kadına “ çocuğa zararlı olacağı için röntgen çektirilmiyorsa, anne  çocuğa zararlı olur diye her ilacı kullanamıyorsa veya dikkatli kullanması gerekiyorsa..

Annenin de yemesine, içmesine, psikolojisine dikkat etmesi gerekir. Anne stresli olursa çocuğu etkiler. annenin pozitif olması, üzüleceği, stres yaşayacağı ortamdan uzak olması, olumlu davranışlarla desteklenmesi gerekir.


Anne ve babanın öncelikli görevi aile içi eğitim sürecinde çocuğu korumak, eğitmek, ona ahlaki değerleri kazandırmak, çocuğun istenmeyen davranışlarını düzeltmek ve ona doğru davranışları kazandırmak olmalıdır. 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.