Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2403.2
  • BIST
    10260.35
  • BTC
    62280.57$

ENERJİNİZİ   YÜKSELTMEK İSTER MİSİNİZ?

14 July 2022, Thursday 15:51

Günümüzde yoğun ve stresli çalışma şartları  zaman  zaman  sizi bitkin hissettiriyor olabilir. Enerjinizi    sömüren bu şartları biraz değiştirerek yada bazı noktalara dikkat ederek  kendini daha iyi ve zinde hissetmek istiyorsanız bu tavsiyeler sizin için…

Siz de bu aralar  hiç enerjim yok diyorsanız, toparlanmak için  önce yaşadığınız hayatı bir bakın. Öncelikle uykunuzu gözden geçirin, erken yatıp yeterince uyuyor musunuz? Çünkü bu iş uykuyla başlar. İyi  ve yeterli bir uyku  güne zinde bir başlangıç sağlar. Bununla birlikte günün herhangi bir saatin de egzersiz yapıyor musunuz? Egzersiz yapmak hem dolaşım sisteminizi harekete geçirerek vücudunuzun oksijenlenmesini sağlayacak hem de mutluluk hormon salgısını uyararak stres seviyenizi aşağıya çekecektir. Bildiğiniz gibi stres durumunda oluşan   adrenal  yorgunluk  insanın  enerjisini sömüren başlıca argümanların başında  gelir.

Bedensel olarak oldukça fit olabilirsiniz, ancak ruhal durumunuz nasıl? Melankolik, depresif ve karamsar bir duygu durumu halindeyseniz bedensel olarak iyi olmanız enerjik olmanız  için yeterli olmayabilir.

Bütün bunların yanı sıra beslenme alışkanlıklarınız nasıl? Bir çoğunuz gün içerisinde vücudun yakıtı  olacak  besinleri almayı ihmal ediyor olabilirsiniz. Örneğin, işe erken başlamak yada  yetişebilmek  adına   kahvaltı  öğününü  atlamak veya yoğun  çalışma saatleri sırasında vücudunuzun enerji kaynağı olacak besinleri tüketmeyi unutmak size gün sonunda enerji düşüklüğü yada yorgunluk olarak geri döner. Bununla birlikte besin seçiminize dikkat ediyor musunuz? Bu anlamda temiz beslenmek önemli yer alıyor. Besin ögeleri açısından (vitamin, mineral ) değeri olan; portein, yağ ve kompleks karbonhidratlar yerine hazır paketli boş enerji kaynaklarını tüketiyor olmanız sizi kısa süre sonra tükenmiş hissettirebilir. Vücutta oluşan vitamin ve mineral eksiklikleri (özellikle demir, magnezyum, d vitamini) fiziksel olarak yorgun ve bitkin hissettirir. Araştırmalar glisemik indeksi yüksek (yani kan şekerinizi hızlıca  yükselten, şeker ve unlu  mamuller gibi) yiyecekleri yemenin  vücut enerjisini  aşağıya çektiğini gösteriyor. Tüketildiğinde hızlıca enerjinizi yükselten şeker gibi besinler kısa sürede kan   şekerinizin   düşmesiyle  bu  etkisini   kaybeder ve bitkin hissetmeye başlarsınız.

 

Özetle enerjinizi yükseltmek için; yeterli ve  düzenli  uyuyun. Stresle baş edebilmeyi öğrenin ve hayatınıza düzenli egzersize yer verin. Özellikle kahvaltı başta olmak üzere gün içerisinde öğün atlamayın. Yiyecek seçiminde bilinçli olun. Her şeye rağmen enerjiniz düşükse kan biyokimyanızı   test ettirmeyi ihmal etmeyin. Sağlıkla, enerji dolu kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.