Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2403.0
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62895.98$

EŞKİ  MAYALI  EKMEK  TERCİH ETMENİN  GÜZEL NEDENLERİ

19 June 2023, Monday 14:12

 

 

Toplumumuzda ekmeğin yüzyıllardır ayrı bir yeri vardır. Ekmek olmadan doyamadığımız gibi ekmek kutsallık içerir ve bereket, rızık sembolü olarak da kabul edilir. Her öğünde soframızda bulundurmak istediğimiz ekmeğin çeşidine önem gösterebiliyor muyuz?

Aslına bakılırsa fırıncı mayaları kullanılmaya  başlanıncaya  kadar  ekmek üretimi ekşi maya ile yapılmaktaydı. Dolayısıyla çeşit değil gerçek ekmeğin  kendisi doğal bir tahıl fermentasyonu olan ekşi maya ile yapılan ekmekti. 12 saat mayalandırma ile fermente süreci tamamlanan ekşi mayalı ekmekte bu işi yabani maya ve laktik asit bakterileri yapıyor. Yoğurt, kefir, turşu, lahana  turşusu  gibi fermente besinlerde de bulunan ve probiyotik olarak  bilinen bakteriler hamurda bulunan şekeri kullanarak laktik asit üretir. Bu fermente sürecinde ekmek kabarır ve lezzetlenir.  

Ekşi mayalı ekmeği tercih etmeniz için bir çok  güzel neden  var. B1-B6, B12, folat, niasin, riboflavin, E vitaminleri  ve  selenyum, demir, manganez, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, potasyum gibi kıymetli mineralleri bulunduran ekmek sağlığımız için iyi bir besindir. Elbette beyaz un yerine çavdar, siyez, tam buğday gibi farklı unlarla üretilmiş olanları tercih edilmelidir. Ayrıca uzun süre mayalanması nedeniyle içerisinde bulunan gluten proteini doğal olarak parçalanır ve sindirimi diğer ekmeklere nispeten daha kolay hale gelir. Üstelik daha düşük fitik asit bulundurmaları nedeniyle vücutta  minerallerin emilimi yüksek olur. Diğer ekmek türlerine göre  daha çok folat ve antioksidan içeren ekşi mayalı ekmek  serin ortamda saklanırsa uzun süre taze kalır ve bayatlama, küflenme gibi bozulmalar olmaz.

Bunlarla beraber karbonhidrat ve protein de içeren ekşi maya ekmeğin makul ölçülerde tüketimi her zaman önemlidir.

 Sağlıkla kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.