Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2418.8
  • BIST
    10269.06
  • BTC
    62099.65$

Etkili İletişim

20 August 2023, Sunday 23:52

Aile bireylerinin etkili iletişim için kullandıkları konuşma dilinin sevgi dili olmasına dikkat etmeleri gerekir. Çünkü aile bireylerinin sevgi sözcükleri telaffuz etmeleri çocuklar üzerinde ki birçok olumsuzluğu ortadan kaldıracaktır. Ebeveynlerin sevgi, saygı ve samimiyeti hissettirdiği ortamlarda çocuklar, gelişimlerini sağlıklı bir şekildetamamlayacaklardır.

Çocuklarımızla etkili iletişim kurabilmenin ilk adımı doğal ve samimi olmaktır. Aklımıza iletişimde neden doğallık ve samimiyetin bu kadar önemli olduğu sorusu geliyor. İnsanlar hem doğal hem de samimi hissettiği kişilerin yanında kendilerini rahat bir şekilde ifade edebiliyor, çocuklar da öyle. Samimi bir ortamda olduğunu hissettiğinde, çocuklar kendilerini daha rahat bir şekilde ifade edecektir.

Çocuklarımız okuldan geldikleri zaman daha eve girmeden onlara sorular sormaya başlıyoruz. Sorduğumuz sorulara ise beklediğimiz cevapları alamıyoruz. Direkt kapıda sormak yerine çocukların biraz dinlenmelerini beklemek gerekir. dinlendikten sonra yavaş yavaş sohbet etmeye başlarsak hem daha sağlıklı hem de daha doğru cevaplar almış ve sağlıklı iletişim kurmuş oluruz. Unutmayalım ki etkili bir iletişimin yolu sabırdan geçer.

Ebeveynler olarak daha çocuklarımız konuşmaya başlamadan ya da konuşmaya ilk başladıkları dönemde "Çocuğumla nasıl konuşsam, neleri söylesem, şu kullandığım sözcük yanlış mı?" gibi endişelere kapılabiliyoruz. Bu endişelerde ebeveynleri daha huysuz, stresli ve kaygılı biri haline getirebilir. Endişeli duygularla çocuklarla iletişime geçmek te ebeveynin stresli halinin çocuğa da yansımasına sebep olur. Onlara yansıttığımız kaygı, stres ve huysuzluk duyguları yüzünden etkili iletişime engeller koymuş oluruz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.