Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.2
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62404.92$

EYLÜL    AYINDA   TÜKETİLEN  BESİNLERLE  KIŞA HAZIRLANIN

01 September 2023, Friday 16:21

 

 

Günümüzde her çeşit sebze ve meyveyi mevsimi dışında da olsa market ve manav  reyonlarında  bulmak mümkün hele gelmiştir. Beslenme denilince akla ulaşabildiğin her besini  tüketmek değil, mevsiminde yetişmiş besini tüketmek  gelmelidir. Her mevsimde vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral  ve fitokimyasallar  farklıdır ve bu ihtiyacı karşılayabilmek için   bu prensibi benimsemek  gerekir. Vücudun ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra doğayı korumanın, zehirsiz beslenebilmenin, yerel üreticileri desteklemekle beraber kendi ev bütçemizi korumanın yolu da mevsiminde beslenmeden geçer.

Eylül ayının gelmesiyle mutfaklarda kışlık hazırlıkları da başladı. Salça, tarhana, sebze kurutmalar yada konserveler elbette yapılıp  kış mevsiminde tüketilmek için kilerde yerini bulacaktır. Zaten bu işlemler de mevsiminde yetişen besini  uygun koşullarda uzun süre bozulmadan saklamak anlamına gelir. Ancak bu telaşın içinde mevsiminde yetişen sebze ve meyveyi kaçırmadan zamanında tüketmek kışa yapılan en güzel hazırlık olur.

Bu ayda  bolca yetişip tüketilmesi uygun olan başlıca sebze grubu;Bamya, Börülce, Barbunya, Patlıcan, Kabak, Dolmalık biber, Kırmızı biber, Semizotu, Pazı, Domates, Turp, Börülce, Taze  Fasulye, Kereviz olup tazecik yetişen  Fesleğen, Roka, Nane, Tere, Maydanoz, Dereotu ve Reyhan gibi yeşilliklerin de tam  zamanıdır.

Yaz aylarına girerken yetişen Erik, Kayısı, Kiraz, Çilek, Kapruz  gibi meyveler Eylül ayında artık yerini  Üzüm, Armut, Kızılcık, Kavun, BöğürtlenMürdüm eriği, İncir, Kuşburnu, Elma, Hünnap ve Frenk üzümüne bırakmaya başlar. Güz dediğimiz kış öncesi mevsimde vücudun ihtiyacı olan antioksadanları (A, C, E ve K vitaminleri , tiamin, riboflavin, piridoksin, antosiyoninler) bolca  bulunduran bu meyveleri  yeterince tüketmek kış aylarına güçlü bir bünye ile  girmenizi sağlar. Sebze ve meyvelerin dışında iyi omega 3 ve protein kaynakları olan Palamut,Kılıç balığı,Lüfer, Barbun, Çupra balığı Eylül ayının balıklarındandır. Haftada en az 1 kez kızartma yapılmadan tüketmek sizi hem kalp damar hastalıklarına karşı koruyacak hem de kaliteli protein kaynağı   ile beslenmenize neden olur.

 

Ayrıca bir besin ne kadar mevsimi dışında üretilirse o kadar fazla hormon takviyesi, pestitiste (tarım ilaçları) maruz kaldığı  ve vücudun kimyasal olarak kirleneceği unutulmamalı doğal ve temiz beslenme için gayret gösterilmelidir.

 

Sağlıkla kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.