Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2421.9
  • BIST
    10269.93
  • BTC
    61811.6$

FALLİK DÖNEM  

02 March 2023, Thursday 14:50

Fallik dönem; Çocukların gelişim sürecinden bulunan, 3-6 yaş arasını kapsayan vücutlarını tanıma dönemidir.

Cinsel organlarını fark edip anlamlandırmaya çalıştığı fallik döneminde çocukların karşı cinsteki ebeveynine karşı artan sevgisi gözlemlenir.  Bu döneminde anneyi babadan kıskanma ya da babayı anneden kıskanma gibi davranışlar ortaya çıkar ve kimi zaman bu kıskançlık çocuğunun, aynı cins ebeveynine karşı nefret beslemesine sebep olabilir.

Bu dönemde anne ve baba, çocuklarına uzuvlarından bahsetmeli. Fallik döneminin daha rahat atlatılması için çocuklara  karşı yaklaşım bilinçli ve hoşgörülü olmalı, aşırı baskı yapılmamalı .

Onlarla iletişim kurarken “aşkım”, “sevgilim” gibi hitaplar kullanılmamalı. Çocuk, topluluk ve ortam içinde soyulmamalı ve onların yanında çıplaklık olabildiğince önlenmelidir.

Dönemin sağlıklı geçirilememesi, çocuğun içsel kontrol gelişimini olumsuz etkiler. Dönemin sağlıklı geçirilmesi için; çocukların sorduğu sorulara yaşına uygun şekilde cevaplar verilmeli, onlara karşı dürüst olunmalı ve onları geçiştirmeye çalışmamalısınız. Baskılarınız, geçiştirmeleriniz onları ürkütebilir. Bu süreçte çocuklarınıza şefkatinizi hissettirmeniz çok önemlidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.